След 50-годишно прекъсване Божествена света литургия "възкреси" Потопената църква в язовир "Жребчево".

Хора от цялата страна се събраха за дългоочакваното събитие.

Снимка: bTV

Храмът "Св. Йоан Рилски Чудотворец", останал в историята като Потопената църква на село Запалня, е построен преди 120 години.

Когато през 1962 година обаче започва изграждането на язовира, местното население е изселено. Къщите са разрушени, но никой не посмял да бутне устоите на храма.

Снимка: bTV

Десетилетия черквата останала под вода. Когато язовирът се отдръпнал храмът изплувал като видение. И така години наред, докато се открият изцяло запазените основи.

В присъствието на десетки миряни, старозагорският митрополит Киприан сложи край на 50-годишното мълчание в Потопената църква.

Снимка: bTV

Стойко Стойков е син на последния свещеник, служил в храма. Връща се за първи път от години, с противоречиви чувства.

"Първото си спомням какъв великолепен храм беше и второто как беше унищожен. В тоя храм съм кръстен. Грабва те звездното небе и Исус Христос горе с четирите Апостола. Той животът ми минал тук в тая черква. Не църква, черква. Църква са хората”, заяви Стойко Стойков, син на последния свещеник, служил в храма.

Днес куполът на храма "Св. Йоан Рилски Чудотворец" липсва. Стенописите са отмити, но не и вярата.

Храмът е осветен през 1892 година. 30 години по- късно е изографисан със средства, събрани от населението. Днес 120 години по-късно миряните отново са подели дарителска кампания - за укрепването и възраждането на храма.