Божествена света литургия ще отслужи в неделя старозагорският митрополит Киприан в потопената във водите на язовир Жребчево 120-годишна църква  „Св. Йоан Рилски Чудотворец". Така сагата дали е православен храм потопената в язовира църква приключва с щастлив край.

Снимка: btvnovinite.bg

„Населено място тук има от 15 век. Храмът е осветен през 1892 г., а през 1962 г. е изселено населеното място заради строежа на язовира. Пролетно време църквата е потопена във водите на язовира, а в края на лятото изплува”,  разказва Петър Курумлиев от Инициативен комитет за запазване на храма. 

Снимка: Аз, репортерът

След изоставянето на село Запалня храмът остава потопен през по-голямата част от годината във водоема. В началото на тази година християни, носещи дълбоко в себе си вярата, започнаха инициатива, за да може отново под звуците на камбана да се прекръстят, да запалят свещ и да се помолят в мистичния храм на язовир Жребчево. 

Лично Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан ще отслужи божествена света литургия в потопения храм „Св. Йоан Рилски Чудотворец" в язовир Жребчево. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Решихме да отслужим света литургия в този божествен храм на духа, за да покажем, че свети Йоан Рилски е покровител и макар тази църква 50 години да се е борила с водите е със стабилни основи, както е стабилна и нашата православна вяра”, каза старозагорският митрополит Киприан. 

Богослужението на владиката ще е първо в храма от много години насам. То ще е на 4 август- седмата неделя след Петдесетница, от 9:00 ч.