Има шанс известната по цял свят Потопена църква край язовир „Жребчево“ да бъде спасена и укрепена. С това начинание са се захванали казанлъчани. Иван Петров е издигнал скеле, за да може църквата да бъде укрепена.

Историята на храма „Свети Йоан Рилски Чудотворец“ започва преди 128 години. Тогава хората от село Запалня освещават черква. Тя била най-голямата и лична сграда в селото.

Снимка: btvnovinite.bg

Градежът на храма, стенописите и зографиите са направени изцяло със средства на местните. През 1962 г. село Запалня е изселено, за да бъде изграден язовир „Жребчево“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Никой не посмява да разруши храма преди той да бъде потопен във водите на язовира. Повече от половин век останките от храма побеждават водите. Известни са по цял свят като Потопената черква. Те, заедно с надгробната плоча на цяло село, са единственото оцеляло нещо от Запалня.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е последното нещо, което е останало от нашето село, което бе изселено. Взехме решение да я укрепим, за да спре нейното разрушаване“, каза Иван Петров.

През месец септември са започнали ремонтните дейности, които все още не са приключили. Изцяло ще бъде запазен автентичният вид на храма.