Убитият днес бизнесмен Петър Христов е помогнал на МВР да разкрие две от най-големите банди у нас – за отвличания и за поръчкови убийства.

По информация на bTV той стои в основата на разбиването на "Наглите". Помагал е с информация и по разкриването на бандата на „Килърите”. Групата беше окончателно осъдена и част от членовете й получиха доживотни присъди през 2017 г.

Въпреки всичко, той не се е страхувал за живота си и не е ходел с охрана. Близките му са в шок и не могат да намерят логично обяснение на случилото се.

49-годишният мъж беше показно разстрелян в София сутринта.

Петър Христов отишъл на работа, но бил причакан пред офиса си. По него са стреляли 8 пъти. По наша информация – 5 от куршумите са го уцелили, докато е бил на терасата на офиса.

Според полицията убийството е извършено професионално и след добра подготовка.

Мястото на покушението е под полицейска обсада и е отцепено. Полицията пази изоставения строеж, от който се предполага, че е стреляно.

Бизнесменът е собственик на една от най-големите компании за млекопреработване.

Има фирми в хранителната промишленост и строителството, както и контакти на най-високо ниво в политиката.

Куршумите застигат Петър Христов в 10 ч. сутринта на метри от правителственото трасе, по което властта пътува до резиденция Бояна. Шумът от преминаващите по булеварда коли заглушава изстрелите.

Христов е закаран в болница от шофьора си, но умира в реанимацията.

Килърът със сигурност е следил жертвата си – вероятно от дупка в прозореца на третия етаж на изоставен строителен обект. Хора, които работят в района, разказаха, че прозорецът е разбит преди няколко дни.

Предполага се, че именно оттам е стрелял убиецът. Един от свидетелите разказал, че е видял тази сутрин, около 8 ч., вътре да влиза неизвестен мъж със зелена жилетка. 

По информация от наши източници – носел е раница. 

„Основните версии, които издигаме в този момент, са свързани с неговия бизнес. Има интереси в строителството, има интереси в хранително-вкусовата промишленост. С добра репутация е сред обществеността. Не изключваме и версии, свързани с личния му живот”, съобщи  Христо Терзийски, директор на Главна дирекция “Национална полиция”.

Петър Христов не се е чувствал заплашен и не е имал охрана. Негови приятели го описаха като спокоен и отговорен човек.

Съпругата на брат му Десислава Арнаудова каза за bTV, че той не е получавал заплахи и тя няма никакво логично обяснение защо се случва това.

Десислава Арнаудова

Христов има син и дъщеря, преди година е станал и дядо. Внукът му носи неговото име.

Кой е Петър Христов?

Неофициално 49-годишният Петър Христов е сочен за близък до СИК през 90-те години. Тогава стартира и бизнеса си във Велико Търново – с охранителната фирма "Дито".

През годините дейността му се разраства мащабно. През 1996 г. приватизира млекопреработвателното предприятие "Лактима".

Името му се свързва и с мегапроекта "Велико Търново Хилс" – квартал с жилища за над 15 милиона евро, както и с участието в изграждането на депо за битови отпадъци и първия воден проект в района.

В светлините на прожекторите Христов попада като основен спонсор на лечението на Мануела Горсова, дори и след като стана ясно, че баща й злоупотребява с парите от дарителската сметка.

„Не мога да си представя да оставя нещо, което съм започнал преди да стигна до края... Всички ние – добрите хора, това ни прави добри – да можем да прощаваме и да продължим нашата кауза”, казва тогава Петър Христов през 2009 г.

Христов беше свидетел по делото срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, който беше в основата на делата за подслушване срещу бившия министър Цветан Цветанов. Твърдеше се, че Тодоров се обръщал към бизнесмена с "шефе" и му давал секретна информация по знакови дела.

Петър Христов се ползва с добро име и авторитет във Велико Търново и региона и обществеността е потресена от случилото се днес.

През последните 10 г. активно се включваше в събития значими за региона и не криеше връзките си с ГЕРБ.

Снимка: ГЕРБ

Отказва да влезе в политиката през 2013 г. Според източници на bTV именно Христов стои и в основата на разбиването на бандата за отвличания "Наглите". След като прави връзката между разследващите и Валентин Михайлов – Ихтиманския, участвал в някои от отвличанията.

Христов е подпомогал почти всички институции в старопрестолния град, включително и църквата. По нея фирми са работили безвъзмездно, каза проф. Христо Бонджолов, ректор на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий".

Въпреки че е имал възможности, Петър Христов е живеел в обикновен апартамент, разказа негова близка.

Бивш президент е и на футболния отбор "Локомотив" – Горна Оряховица. Активен в социалните мрежи. Последният му пост е от вчера следобед.