Убийство е станало в София тази вечер. Жертвата е Мартин Божанов-Нотариуса, потвърдиха от прокуратурата. Той е бил прострелян в главата с огнестрелно оръжие в района на квартал "Горна баня".

Стрелбата е станала около 19:40 часа. 

Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Снимка: Антикорупционен фонд

На място е била 68-годишна жена, както и дете на четири години и бебе. Оказана им е медицинска помощ от Спешна помощ. Все още няма задържан за стрелбата.

„Беше майката с двете деца. Други хора не е имало. Жената беше уплашена и плачеше“, каза за bTV един от охранителите на комплекса, където е извършено убийството.

Полицаи са започнали масови проверки на всеки автомобил в София. Проверяват се шофьорите и пътниците. За издирването МВР използва и кучета, научи bTV.

Разследващите с първа информация след убийството:

„Този човек е бил интересен през годините. В Софийската градска прокуратура е имало подадени сигнали за заплахи от негова страна към магистрати. Работи се усилено и за имотни измами. Не мога да кажа за прокурорски рекет. Имаме подадени сигнали от магистрати, които не са прокурори. Няма заподозрени“, обясни градският прокурор на София Илиана Кирилова.

Тя уточни, че е Божанов е известен покрай откраднато през 2004 г. дело от Върховния касационен съд срещу Слави Крашевски, нотариус с отнемани права и десетки наказателни производства.

Делото изчезва от адвокатската стая на съда по време на обедната почивка заедно с оригинални документи по него. За кражбата е водено досъдебно производство срещу човек на име “Мартин Божанов” и негов роднина с име “Бойко Божанов”, но за изхода на делото няма данни.

„В момента се извършва оглед. Умоляваме гражданите, ако имат информация, да съдействат. Всички сили са вдигнати на крак. Работим. Веднага след сигнала е реагирано. Целият ресурс на СДВР е включен“, обяви главният секретар на МВР Живко Коцев.

Какво знаем за Мартин Божанов-Нотариуса?

Мартин Божанов се занимава с консултантска дейност. Представя се като „Нотариуса“. Интервю с него е проведено в разследване на „Антикорупционния фонд“, свързано със задържането на Веселин Денков по обвинение за участие в организирана престъпна група за лихварство.

Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Снимка: bTV Новините

Записите на серия от разговори между Ивайла Бакалова, която живее в съжителство с Веселин Денков, и не особено известни до този момент лица, разкриват кои са “помагачите” с влияние в съдебната система. Един от тях е Божанов.

„Поради големия ми житейски опит това, че познавам множество юристи, е нормално, ако някой сподели с мен, че има някакъв проблем, по гражданско, търговско или наказателно дело, аз да го насоча към някой, вие сигурно ще попитате какъв интерес имам? Интересът ми е следният. Ако този човек се съгласи, аз ще сключа договор, като консултант с него, а адвокатът който ще препоръчам, ще работи с него изцяло по делото“, обяснява той в интервю за АКФ.

Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Снимка: bTV Новините

2023 г. беше белязана от убийства

Бизнесменът Алексей Петров беше убит до хижа „Бай Кръстьо“ на Витоша през август 2023 г. Използвано е огнестрелно оръжия.

Към днешна дата все още няма данни за авторство на убийството на Алексей Петров - разследването не разполага с извършител, нито с поръчител. Това съобщи в Кюстендил главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев. Версиите остават две и сред тях няма доминираща – свързани са с личния му живот и бизнеса му.

Преди това Красимир Каменов, известен с прякора Къро, беше убит в края на май 2023 г. в Кейптаун, Южна Африка. Това се случи два месеца, след като той беше обвивен за подбудителство към убийството на бившия полицай Любомир Иванов и посочен от главния прокурор Иван Гешев като участник в схема за търговия с влияние. Заедно с Каменов бяха убити съпругата му и още двама души.

През юни 2023 г. Ангел Христов от братя Галеви почина в България от инфаркт. Той заедно с Пламен Галев се издирваха с червена бюлетина на Интерпол от 2012 г. Братята Галеви напуснаха страната преди 11 години, след като бяха осъдени за организирана престъпна група за рекет и изнудване.

През май 2023 г. се проведе неуспешна спецакция в столичен ресторант в опит да бъде арестуван бившия следовател Петьо Петров, известен с прякора Еврото, който бяга от страната. Бившият следовател е обвинен за длъжностно присвояване по делото „Осемте джуджета“. Причината - противозаконно отнемане на златни монети, които са били иззети по дело на Спецпрокуратурата.