Австралиецът Джок Полфрийман, осъден на 20 г. затвор за убийството на студента Андрей Монов, излиза от затвора предсрочно.

Случаят е от зимата на 2007 г., като той привлече вниманието и на медии в родната страна на извършителя.

Навръх Коледа при конфликт пред църквата "Св. Неделя" австралиецът наръгва смъртоносно 20-годишния студент Андрей Монов.

Тезата му беше, че използвал ножа си при самозащита след опит да защити мъж от ромски произход от група младежи в центъра на София, сред които – и Монов. Тежко ранен беше и приятел на студента.

В първото си интервю на български език пред bTV, Полфрийман заяви, че българската правосъдна система е корумпирана.

Според Софийския апелативен съд той вече е излежал по-голямата част от наказанието си. Председател на състава е Калин Калпакчиев, а членове – Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева. Към момента не се знае кога австралиецът ще напусне затвора.

Калпакчиев обясни, че утре ще се публикуват всички мотиви на съда.

Главният прокурор Сотир Цацаров също коментира предсрочното освобождаване на Полфрийман.

„Всеки трябва да носи отговорност за това, което прави. Ако кажа още нещо, то ще е крещящо неуважение към конкретния съдебен състав”, заяви Сотир Цацаров.

На Джок Полфрийман му оставаха да изтърпи още 6 години и 6 месеца от присъдата, припомня "Лекс Нюз". През юли Софийският градски съд отказа да го освободи, след като прецени, че той все още не се е поправил, а подалият наскоро оставка шеф на Софийския затвор Десислав Трайков каза тогава, че Полфрийман е многократно наказван за неизпълнение на заповеди и демонстративно неподчинение.

В затвора Полфрийман стана председател на затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода. През 2015 г. беше номиниран за “Човек на годината” от БХК. След протести номинацията беше оттеглена.

“Силно и смело решение” - с тези думи адвокат Калин Ангелов определи решението на Софийския Апелативен съд да освободи предсрочно Джок Полфрийман. По думите му първата реакция на клиента му е била „Тази новина ми подкоси краката!”.

Близките на убития Андрей Монов отказаха интервю. Не дадоха оценка на отсъденото решение, но коментираха, че „тези, които са взели това решение, дължат коментар на цяла България”.