Дисидент от Саудитска Арабия, който с години чака убежище в България, може да бъде експулсиран там, където животът му е застрашен.

Случаят вече има международен отзвук – включително от Комитета на ООН против изтезанията. Случаят е попаднал и в доклад на Държавния департамент на САЩ.

Абдулрахман ал-Халиди бяга от Саудитска Арабия – абсолютна монархия, където властите арестуват мирни демонстранти, а активисти за правата на човека лежат в затвора заради постове в социалните мрежи.

„Да си активист в Саудитска Арабия днес те отвежда в затвора с огромна присъда. Най-пресният случай е ал-Гамди, който беше осъден на смърт заради критични постове в платформата X. Можете да си представите какво ме чака, ако се върна в Саудитска Арабия“, обяснява Абдулрахман ал-Халиди.

Абдулрахман попада в България през 2021 г. с надеждата да получи закрила и да прибере двете си малки деца и съпругата си, които са в Турция. От тогава не е излизал от центъра за чужденци в Бусманци.

„В случая държавата е много мудна и тромава и от 2021 г. непрекъснато създава пречки това да се осъществи. Отхвърля неговите молби и той трябва води дела, да доказва, че е активист“, обяснява Христо Василев, адвокат на Абдулрахман ал-Халиди.

За всяко решение за предоставяне на статут на бежанец се изисква становище на  държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Според ДАНС обаче Абдулрахман е заплаха за националната сигурност и трябва да бъде върнат в Саудитска Арабия. 

„ДАНС не дава обяснения, нито посочва някакви факти, а съдилищата обикновено не изискват такива и се доверяват на ДАНС“, твърди Адела Качаунова от БХК.

До излъчването на този репортаж от ДАНС не са отговорили на запитването от bTV.

„Записвам това видео, защото от центъра за задържане не пуснаха телевизионен екип“, казва Абдулрахман.

Административният съд излиза с решение, че Агенцията за бежанците трябва да предостави убежище на Абдулрахман, но Агенцията обжалва. За това последната дума има Върховният административен съд.

Снимка: bTV

Адвокатите на активиста оспорват продължителното му задържане в Бусманци. И решение вече има. „Незабавно освобождава Абдулрахман ал-Халиди, гражданин на Саудитска Арабия. Решението не подлежи на обжалване“, обяснява адвокат Христо Василев.

От Агенцията за бежанците съобщиха, че той е държан след решението на съда, защото от ДАНС е постъпило ново писмо.

Въпреки че решенията на съда са задължителни за всички, Абдулрахман не е бил освободен дори в промеждутъка от решението на съда до новото писмо на ДАНС.

„Какво е това задържане? Защото още съм тук?“, пита мъжът.

Абдулрахман е работил с организацията на Жамал Хашоги – журналистът, който през 2018 г. влезе в саудитското консулство в Истанбул и беше убит. Абдулрахман се страхува, че ако се върне в родината си, това ще се случи и него.