Външното ни министерство реагира остро на изказване на турския посланик. Властите у нас привикаха дипломата да даде обяснения за думите си относно изучаването на турския език.

Посланик Хасан Улусой обяви, че думите му са били погрешно интерпретирани. Официалната позиция на българските дипломати е, че изказването на посланика е политически неприемливо.

В първия работен ден дипломатът беше поканен да обясни думите си от 11 май. Той предостави на министерството точния текст на своето изказване и поясни, че думите му за изучаването на турски език у нас са били погрешно интерпретирани.

Снимка: bTV

В събота по време на откриването на завод, собственост на турска фирма в Кърджали, Хасан Улусой призова българските власти да насърчат изучаването на турски език като предпоставка за увеличаване на турските инвестиции у нас. И предизвика вълна от негативни реакции.

Включително и привикването му в Министерството на външните работи за обяснение, където днес посланикът каза, че не е отправял препоръки за задължително изучаване на турски и че няма намерение да се намесва по какъвто и да е начин във вътрешната ни политика.

А от външно излязоха с позиция, че изказването на турския дипломат от 11 май е политически неприемливо и напомниха, че инвестициите не могат да бъдат обвързвани с изучаването на езика.

„Никъде той не спомена за задължително изучаване на турски, нито за ефективно изучаване, както беше преведено от самата преводачка на събитието”, коментира Тайфур Хюсеин, журналист.

Днес Улусой предаде на българските власти текста на изказването си в Кърджали, а оттам му отговориха, че турските инвеститори следва да се съобразяват с официалния език у нас и по-подходящо би било те да подкрепят подготовката на кадри, владеещи български език.

Само преди месец турският посланик отново беше привикан в МВнР. Този път заради думите на външния министър на Турция Чавушоглу, който на предизборен митинг пред български изселници каза, че се е намесил, за да бъде променен закона за вероизповеданията и така да бъдат опростени дълговете на мюфтийството. 

По-късно посещението на Чавушоглу у нас беше отменено.