Турският посланик Хасан Улусой препоръча по-ефективно изучаване на турски език в училищата в България". Той произнесе реч при откриването на нов завод за производство на автомобилни части край Кърджали, който е собственост на турска компания. 

Посланикът изказа препоръка на турски работодатели в България, които биха увеличили инвестициите си у нас, ако има повече работна ръка, която владее турски език. Думите на дипломата бяха изтълкувани като опит за недопустима намеса. 

„Колкото повече нараства борят на онези български граждани, които, освен български, владеят добър устен и  писмен турски език, толкова повече това ще насърчи притока на турски инвестиции в страната. Разчитаме на българските власти за по-ефективно изучаване на български език в училищата от страна на българските граждани и най-вече на сънародниците ни. И ние сме готови да съдействаме в тази посока”.

Така бяха преведени думите на Хасан Улусой по време на събитието. bTV поиска превод от професионална агенция на речта му. Изявлението се случи на метри от премиера Бойко Борисов, докато двамата бяха на трибуната по случай откриването на нови работни места край Кърджали:

Това, което каза посланика – аз го разбрах по един начин. Доколкото разбирам – хейтърите по друг. Във всички случаи ще му потърся отговорност, ако е имал това предвид, но... това, което собственикът ми каза – че проблеми на такива заводи е с работната ръка, проблемът е с езиковата подготовка, и то писмена... И работа ли е на посланика да дава такива съвети? Първо не му е работа на един такъв хубав празник – ние сме толкова приятели, толкова хубави неща сме направили.... И на един такъв празник да кажеш на една държава задължително да изучава език, при положение, че ние сме се произнесли в парламента ясно, точно...който иска, може да учи турски по всякакъв начин... мога да учат български в Турция..“, коментира премиерът.

Снимка: bTV

Пред bTV турският посланик отрече да се е бъркал във вътрешните дела на България:

 „Това, което казах, е, че турските бизнесмени искат служители, които владеят добре писмено и говоримо турски език. Затова смятам, че ако има добро обучение по турски език, това ще  е полезно за всички.“, заяви Хасан Улусой.

В новото предприятие ще се произвеждат маркучи за охладителната и отоплителната система на някои от водещите световни марки автомобили:

Икономическата и финансова стабилност си дават резултат. За радост, ако си спомняте преди 15 години инвестициите в какво бяха – в бизнеси , при които парите изтичаха от България. Сега в България се създава високо-качествен продукт.“, каза премиерът Борисов.

Турският инвеститор обеща и нова фабрика с хиляда работни места във Враца.