Посланикът на Турция в България ще бъде извикан в МВнР в понеделник, за да даде обяснение за думите си, с които призовава българската държава да насърчи изучаването на турския език като чужд език. Това се посочва в съобщение на МВнР.

Думите на посланика звучат смущаващо, тъй като българското правителство никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение. Турски език може да се изучава в училище наред с английски, немски, френски, китайски, японски, румънски, руски, иврит, посочва министърът на външните работи Екатерина Захариева.

"В тази връзка подчертаваме, че такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на Република България за това, по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения", отбелязва още Екатерина Захариева.

При откриването на турски завод в Кърджали Хасан Улусой отбеляза в своето изказване, че се „разчита на българските власти за още по-ефективно изучаване на турски език в училищата за българските граждани и най-вече за сънародниците ни тук”.

Думите на посланика предизвикаха остри реакции.

Лидерът на БСП - Корнелия Нинова, написа в профила си в една от социалните мрежи: "Днес в Кърджали турският посланик е предложил в България да се изучава задължително турски език. Това е абсолютно неприемливо и е поредният опит за чужда намеса във вътрешните работи на България". 

Министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пък обяви, че ако цената на инвестициите е етническият мир, то нямаме нужда от тях. "Не ви щем ни меда, ни жилото!", е написал Каракачанов в социалната мрежа.

От "Воля" поискаха турският посланик да бъде отзован веднага и посочиха, че Народното събрание трябва да реагира със специална декларация, в която да осъди поведението на посланик Хасан Улусой. Следващата седмица "Воля" ще направи това предложение в пленарната зала.

От посолството на Република Турция отговориха официално на тези реакции. От там обявиха, че думите на посланика са изопачени, което предизвиква разочарование. И допълниха, че са готови на сътрудничество.

„В изказването, в което се акцентира на задоволството от големия брой турски инвестиции в приятелска, съседна и съюзническа България, бе изразено становището на турските инвеститори за необходимостта българските граждани да владеят писмено и говоримо както български, така и турски език. Изопачаването на тази част на изказването, под формата на – „Турският посланик поиска задължително изучаване на турски език в България“ и последвалия отзвук, са причина за разочарование”, се посочва в изявлението на турското посолство.

Очевидно е, че редом с българския, доброто научаване на устния и писмен турски език от страна на българските граждани е повод за предпочитание при наемането им в турски фирми. Това се отнася за всяка чужда инвестиция. В своето изказване посланик д-р Хасан Улусой е акцентирал именно върху това и декларирайки своето доверие в българските власти, е споделил готовността ни за сътрудничество, твърдят от посолството на Република Турция.