След снимките на празни плажове, с които започна лятото и прогнозите за катастрофално слаб сезон, централният плаж на курорта „Слънчев бряг” е препълнен с туристи.

Хотелите от по-високи категории – 4 и 5 звезди, са резервирани до края на август. Според бранша първоначалният спад от май и юни е преодолян със силни юли и август.

От 11 август цените падат с 10%. Следващото намаление е след 20-25 август – с още 20 на сто.

Очакванията са и септември да е добър за туризма. Цените тогава ще са наполовина по-ниски.   

Според анализатори пикът до момента е бил на 3 август, когато са били заети 88 % от всички хотели на морето.    

Спасители обясниха, че рядко виждат празни плажове. По думите им в сутрешните часове е по-спокойно, а след това, между 10 и 11 часа, се пълни с летовници.

Някои от хотелите наваксват спада на туристи със специални оферти.

Снимка: bTV

На северния ни курорт „Златни пясъци” бизнесът признава, че това лято повече хора идват за по-дълго време, а не само за т.нар уикенд туризъм.

„Май и юни бяха слаби заради хубавото време в Европа и лошото време в България. Много полети бяха отменени от Германия за България”, заяви хотелиерът Ростислава Димитрова.

„Тази година това, което наблюдаваме, е в пиков сезон механизми на хотелиерите, които използват – предлаганите бонус програми, намаление в процентно съотношение 15-20 процента, и то в пиков сезон", казва управителят на туроператорска компания Наташа Колева.

Туроператорите отчитат отстъпки до 30% при продажбата на пакети. Масово намаление на цените се очаква след 20 – 25 август.

Основният проблем остават скъпите услуги по плажовете. Браншът предлага да вземем опита на гърците – курортната такса вместо на общините, да се плаща на концесионера, а чадърите и шезлонгите да са безплатни.