Туристически агенции и туроператори излязоха на протест пред Министерски съвет. България отчита сериозен спад в почивките, както на българи, така и на чужденци у нас.

Хилядите провалени екскурзии доведоха хората от бранша под прозорците на правителството. Светла Тенева е един от многото ощетени туристи. След като резервацията й за Ватикана отпада, вече 4 месеца не може да върне парите си от агенцията.

„Имахме и отмяна на пътуването, допълнително плащане, ако нещо се случи. Това беше една допълнителна застраховка, която трябваше да ни върнат парите, но това не се случва и до ден днешен“, обясни Светла Тенева.

Според закона агентите трябва да изплатят парите на губещите до 12 месеца след плащането или да предоставят ваучер за друга почивка.

За бранша това е най-голямата криза за последните 20 години. По последни данни спадът на пътуванията на българи в чужбина е 60% за юни месец.

През юни чужденците, дошли у нас на почивка са с 95 процента по-малко от същия месец миналата година.

Най-много резервации на чужденци през следващата седмица са дошли от Украйна.

България обаче от днес затвори границите си за украинци до 31 юли.

Новият министър на туризма Марияна Николова прие протестиращите. Тя им обеща среща с премиера и обяви, че вече е поискала от Министерство на икономиката грантова схема за подпомагането им от държвата.

Снимка: Министерски съвет

320 хиляди българи имат предплатени екскурзии за летния сезон - 286,1 хил., или с 60,1% под регистрираните през юни 2019 година.

През юни 2020 г. посещенията на чужденци в България са 380,7 хил., или със 75.2% по-малко в сравнение с юни 2019 година. Срив е регистриран при пътуванията по всички наблюдавани цели: "почивка и екскурзия" - с 94,6%, "служебна" - със 76,1%, и "други" (вкл. гостувания и транзитни преминавания) - с 47,9%.

Транзитните преминавания през страната са 70,1% (266.8 хил.) от всички посещения на чужденци в България.

Именно от там са влезли най-много туристи в България през юни месец, близо 102 хиляди.