Десетки туроператори у нас алармираха, че са пред фалит заради кризата в сектора, предизвикана от COVID-19.

Агенциите имат срок. До един месец след края на извънредното положение да върнат парите на клиентите, предплатили за почивки през следващите месеци.

Те обаче са категорични, че това е непосилно за тях.

Туроператори, организиращи екскурзии основно в Турция и Гърция, обявиха, че нямат възможност в момента да връщат парите на клиентите за предплатени почивки. От една страна тези средства вече били преведени на хотелите, а от друга самите агенции не извършват дейност от 13 март.

Снимка: bTV

"Ако приемем решението на министъра, това означава, че на 1 април 2020 г. почти всички туроператори ще бъдат принудени да обявят фалит, прехвърляйки задължението за възстановяване на сумите на застрахователните компании“, пишат в писмо туроператорите и хотрлиерите.

Предлагат вместо да връщат пари, предплатените почивки да бъдат отложени с ваучери.

"Балансът е изключително труден, защото както потребителите на услугата, така и тези, които я предлагат, не са предизвикали това обстоятелство. Ние не можем да задължим потребителя на всяка цена да приеме ваучер“, обясни Николина Ангелкова, министър на туризма.

Снимка: bTV

Родни хотелиери също призовават за спешни мерки.

"Първо – данъчна амнистия, второ – ясно разписани правила от говерньора на БНБ към търговските банки. Казваме, че сега 6 месеца отсрочваме. И какво от това?“, коментира Атанас Карагеоргиев, хотелиер.

"Всички ще загубим. Въпросът е да има малко по-справедливо разпределение на тази загуба", смята Стоян Маринов, Варненска туристическа камара.

В момента в цяла България в местата за настаняване нощуват едва 1000 души.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 627 0 159 1 390
Света 6 844 705 5 218 398 141 3 348 831
Заразени* Нови Починали
България 2 627 0 159
Света 6 844 705 5 218 398 141
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer