Няколко марионетки на Делян Пеевски говорят от името на държавата. Те разпределят вече всички строителни проекти и обекти. Това заяви банкерът Цветан Василев в ексклузивно интервю за bTV. По думите му една от тези „марионетки” е собственикът на „Водстрой" Иван Мирински.

На това депутатът от ДПС отговори веднага пред агенция ПИК, че "удобното оправдание "Пеевски" отново се използва за прикриване и смачкване на проблеми и въпроси, на които самият г-н Василев дължи отговор. А най-важният въпрос е: Как и защо управляваната от него банка е отпуснала кредити, десетки пъти надвишаващи допустимото по закон, на фирми - пощенски кутии.

Относно настъпилия срив във взаимоотношенията му с Пеевски, Цветан Василев коментира: „Аз не бих казал, че този човек няма качества, напротив. Аз съм искал да заложа на положителните му качества. За жалост той не се оказа достоен за това нещо”. Според банкера източени огромни средства от „Булгартабак” поемат по нечии лични сметки извън България. „Защо прокуратурата не се поинтересува кой е реалният собственик на тези прословути 80% от „Булгартабак", попита Василев.

Наскоро ген. Атанас Атанасов заяви, че Василев и Пеевски не могат да разделят „няколко милиарда от „Газпром”, които се отдалечават от корпорацията ДПС". „Това е бомба от генерал Атанасов. „Южен поток" и начинът, по който беше проведен търгът за основен изпълнител, беше скандален и непрозрачен. Аз лично считам, че това е полезен проект за България и Европа, но в основната си част търгът трябва да бъде повторен. По начина, по който беше организирана конструкцията на „Южен поток" в България, аз никога не бих искал банката да има нещо общо с този проект”, коментира Цветан Василев.

По думите му Делян Пеевски не е длъжник на КТБ, но има набор от фирми, които се обслужат от Корпоративна банка, и техните собственици са номинални, тоест крайният собственик е скрит.

На въпрос защо като мажоритарен собственик на банката Василев е позволил да бъдат отпуснати такива кредити, зад които стои депутатът от ДПС, той отговори: „Аз не казвам, че кредитите са лоши. Аз казвам, че в момента представляващите тези компании бойкотират банката и започнаха необслужване, което означава малко повече работа за банката да се разпореди с активите или да ги продаде, така че това няма да се отрази в никакъв случай на реалното състояние”.

Василев си замълчал по тези въпроси, когато на 14 юни избухнаха масовите протести срещу назначението на Пеевски за шеф на ДАНС, защото все още вярвал, че е направена грешка с номинацията и че след нейното отстраняване ще се тръгне по някакъв нормален път. „Уви, разбрах го това още в началото на есента, когато до мен започнаха да достигат сигнали за злоупотреби, включително и с моето име”, допълни банкерът. Искрите между него и депутата от ДПС започнали да прехвърчат още през есента на 2013 г.

Поводът, по думите на Василев, бил „искане на подкупи за участие в търгове”. „Василев иска да стане това или онова, Василев иска да бъде назначен този на онзи пост”, казвал Пеевски, разказа самият Цветан Василев.

На въпрос той ли е финансирал медийните сделки на Нова българска медийна група, зад която стои Пеевски, шефът на КТБ отговори така: „Медийните покупки на тази група всъщност включват покупката на групата на Петьо Блъсков. Аз финансирах покупката, но идеята винаги е била съвсем различна. Групата на Блъсков имаше участие в ИПК Родина, старата печатница, заедно с терена. Тогава беше време на бум на продажбите на имоти, на проектите с имоти. Моята цел винаги е била тази - да финансирам покупката на вестниците, които да си останат за фамилията на господин Пеевски, а аз да участвам в развитието на потенциален проект на терена на печатницата. Те искаха от мен тази услуга. Аз поставих условие, че срещу това нещо, аз ще искам участие в двете седмици от терена на ИПК Родина”.

Василев твърди, че никога не му е харесвало, че вестниците на Пеевски се ползват за политическа саморазправа. Говорил по този въпрос с майката на депутата – Ирена Кръстева, но „комуникацията е малко трудна”.

На въпрос дали т.нар. кръг „Капитал” прави кампания срещу него, Василев коментира, че има принципни различния с издателя Иво Прокопиев. „Аз съм за силен национален капитал. Господин Прокопиев изповядва тезата, че в България трябва да има силен чужд капитал. Аз не вървя срещу това, но това не трябва да става на всяка цена и за сметка на националния капитал. Устойчивото развитие на страната зависи от силните български компании. Чета вестниците на Прокопиев, там където те са обективни, защото в определени случаи те изпадаха в крайности. Спомняте ли си ситуацията около така наречения неизвестен купувач на ПФ „Доверие"? Погледнете колко публикации има във вестника на г-н Прокопиев, уличаващи мен в задкулисие и игра в полза на руснаците. Дори не ми се извиниха за това”, каза Цветан Василев.

Той разкри също, че при напускането на TV7 Николай Бареков е получил „един бонус”, за да се развали договорът му. „Не знам каква част от тези средства е използвал в кампанията си. Нямам представа колко скъпа е кампанията на господин Бареков”, твърди Цветан Василев.

Стана ясно, че нито ДПС, нито КТБ стоят зад "България без цензура". Така лидерът на ББЦ Николай Бареков коментира интервютата на депутата Делян Пеевски и на банкера Цветан Василев, съобщиха от пресцентъра на ББЦ. "Благодаря за това, че и Цветан Василев, след Пеевски, призна че няма нищо общо с мен и, че никога не е участвал с финансиране или с нещо друго в моята партия. Надявам се колегите от медиите, както и тези от Протестна мрежа да въздъхнат с облекчение, че най-накрая се намери отговор на въпроса кой не стои зад Бареков – КТБ и ДПС. А за това кой стои зад мен, можете да се обърнете към всички 250 хиляди български граждани, които гласуваха за мен и ме направиха евродепутат", каза Бареков.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”