Триста военни ще бъдат изпратени допълнително да охраняват държавната граница. Това каза днес пред журналисти на учебния полигон "Ново село" министър-председателят Бойко Борисов, който откри Многонационалното тактическо учение "Ответен удар 16".

Те ще бъдат дислоцирани така, че да покриват по-голямо пространство от близо 1000-километровата граница.

Целта на учението, което ще продължи до 21 април, е да покаже, дали пехотните ни формирования са готови за съвместни операции с партньорите от НАТО. В него участват 740 военнослужещи, от тях 35 американски, както и 190 единици бойна, транспортна и специална техника.

Премиерът посочи, че няма възможност навсякъде по границата да бъде поставена ограда. Близо 100 милиона лева са били вече изразходвани за изграждането на преградното съоръжение, за нова техника и за командировъчни на военните.

Борисов съобщи още, че ежедневно само на сръбско-българската граница биват задържани около 90-100 души, както и във вътрешността на страната.

Премиерът допълни, че държавата заделя пари и за превантивна дейност срещу незаконното преминаване на границата. Той посочи, че има ежедневна комуникация на най-високо политическо и професионално равнище между България и съседните държави по миграционния проблем.

"Ежеседмично има среща на най-високо ниво професионално и политическо между съседните държави и нас, защото това е проблем.  Ние не казваме, че няма проблем с бежанците, не казваме, че е лесно за справяне. Нито една държава в Европа не се справи, но ние полагаме огромни усилия и то се оценява. Някъде ще пробият границата и ще минат, не е фатално, защото после на вътрешността на страната ги спираме и ги хващаме и ги пращаме обратно".

В коментар на това може ли доброволческите отряди да работят с Гранична полиция, премиерът отговори:

„Затова пратих началника на Гранична полиция, за да може да канализират нещата и да бъде в рамките на взаимопомощта, която всеки български гражданин, когато оказва дали е на армия, или е на МВР, или е при бедствия – винаги е полезна за нас”.

"Вие спекулирате със свински опашки. Това са едни найлонови въженца. Публиката остава с впечатление, че са свински опашки, защото са мюсюлмани и вкарвате един подтекст, който не е така", коментира премиерът последния случай на задържани на границата.

 

Снимка: Министерски съвет

Борисов заяви, че е сигурен, че започналото днес учение ще приключи успешно и Моторизираната батальонна бригада ще бъде сертифицирана. Усещам подем в армията и повече самочувствие, коментира той и подчерта, че за армията се отделят много средства. Това, по думите му, се дължи на по-големите приходи, събрани най-вече от контрабанда. Тези приходи се разпределяли както за социални дейности, така и за нуждите на армията.

 

Снимка: Министерски съвет

Бойко Борисов каза още, че дейността на т.нар. доброволчески гранични отряди трябва да бъде канализирана в рамките на взаимопомощта с държавата.

Как трябва да действат гражданските отряди по границата?

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!