Тревога в плевенското село Буковлък. Кметът алармира, че над 200 души са се завърнали от чужбина през последните седмици, но никой не ги контролира.

Не се спазват и мерките за безопасност срещу коронавируса.

Село Буковлък е известно с многохилядното си население, повечето от които роми, както и с усилията на кмета да се справи с престъпността. Според него обаче сега е по-голяма опасността от зараза заради много връщащи се от чужбина, включително и от рискови държави.

Последната група от няколко десетки души пристигнала с бусове от Германия, както баща и син, които живеят до кметството.

„Моите служители вчера се изпокарали с тях, че вчера се мотаят по улиците, викат, ми ние кацнахме със самолета, те нищо не ни казаха, как нищо, вие не гледате ли телевизия“, каза кметът Росен Русанов.

Повечето от завърналите се са от ромската махала на Буковлък, където живеят 3500 души.

"В момента имам едно писмо от РЗИ, че имам двама човека под карантина, ми те се върнали 200 човека, те ми пратили писмо за двама човека“, допълни кметът Росен Русанов.

От Здравната инспекция в Плевен казаха, че засичане се прави през митниците, а от петък – искат и обратна връзка от общинските кметове, за да обхванат и  хора, които не са попълвали декларации на границата.

„Ако ви кача горе, е цяла щаб, който непрекъснато въртим телефоните на този, на онзи, на трети, на пети, за да може да бъдат уведомени и повечето хора“, заяви Атанас Гарев, директор РЗИ – Плевен.

„Това трябваше да парализира цялата държава 14 дена, и всеки да си седи по къщите, няма да умрат от глад и мачът да приключи, сега какво стана, коментира Росен Русанов.

В момента под домашна карантина в Плевенско са над 400 души.

Заради извънредните мерки притесненията в Буковлък, са че много от хората ще останат без доходи и това ще отключи отново престъпността.