Демонтажът на Паметника на Съветската армия продължава трети ден. Премахната бе главата на руския войник, който държеше автомат, а малко след това и фигурата на майка с дете.

И днес имаше засилено полицейско присъствие. Стигна се до напрежение пред Областната дирекция на София, когато депутати от БСП нахлуха в сградата и искаха да разговарят с областния управител.

На мястото на паметника е трябвало да има дворец, но през 1889 г. е основана Софийската зоологическа градина от Княз Фердинанд. 65 години по-късно е издигнат паметникът на Съветската армия. Архитектурно-скулптурния ансамбъл е дело на голям авторски колектив, сред него е и Васка Емануилова. 

Нейната близка приятелка изкуствоведът Евгения Христова си спомня днес за нейната работа с усмивка и малко тъга.

„Нейната страст идва от това, че просто е родена в едно много интелигентно семейство. Баща и е бил отец. Тя се е родила в един момент, в който България се възражда след погрома от Първата световна война. Цялото това поколение във всички области на изкуствата са били жадни, да правят и да създават изкуство и да въздигат нивото на нацията“, разказа тя.

„Тоталитарният режим е бил плашещ, той бил смазващ. Това провинциално мислене в центъра на София как може да има такъв паметник. Построен е, той е паметник, варварско е да го унищожиш. Историята е такава каквато е, не може да се пренапише. Тя се е състояла, само трябва да се осмисли. Защо не го оставят този паметник, ще дойдат други поколения, ще го приемат по друг начин, може би ще го осмислят и архитектурно и исторически. Какъв е този бяс да се разрушава?“, попита Христова.

Какво тя би казала, ако можеше да види тези кадри на флексове, кранове?

„Аз мисля, че просто би се срамувала, не от себе си и колегите си, а от това, което се прави с едно творчество. Елементарно е, ако не го харесваш, поне да го уважаваш по един общочовешки начин, но уви ние затъваме културно много“, каза тя.

За това какво казаха политологът проф. Светослав Малинов и политическият анализатор Слави Василев - гледайте във видеото.