Трета оставка заради скандала с новодомците във властта, купили луксозно и евтино жилище. От Министерството на енергетиката се тръгва Красимир Първанов.

Заместникът на Теменужка Петкова напуска поста, ден след като bTV разкри, че и Първанов се е сдобил с жилище от фирма "Артекс" в столичния квартал "Изток" на преференциални цени.

Преди него оставката си като министър на правосъдието подаде Цецка Цачева, а премиерът я прие светкавично.

Трус заради ново жилище от "Артекс" разтърси и Министерството на спорта. С поста си на заместник-министър се раздели Ваня Колева.

На улица „Тинтява” в столичния квартал „Изток” се намира блокът, в който през есента на миналата година Първанов си купува апартамент от 150 квадрата и два гаража срещу 240 хиляди лева.

Нашата проверка показа, че две години по-рано „Артекс” е предлагал същото жилище, на зелено за близо 650 хиляди лева, и то без в офертата да влизат двата гаража.

Първанов прие екипа ни в новото си жилище часове след като депозира оставката си. Ето какво каза той пред Антон Хекимян:

– Чуй шума от „Цариградско шосе”. Това ли е скъпото жилище?
– А защо си купихте тук, защо не си купихте в „Люлин”, там може би е по-тихо.

– Защото е в непосредствена близост до жилището, в което живея. Това жилище ще бъде за децата ми, които да бъдат до мен.

Ето я едната спалня, втората спалня, трета спалня, с баня. Това е родителска стая, така да се каже. Това е трапезария с кухня. Това е жилището в порядъка на 150 квадрата.

– Колко пари?
– 240 000 лева.

– Да, но за тази цена на човек, който сега си търси жилище, ще му се стори изключително странно ниска, да не кажем скандално ниска.
– Това си е личен мой акт, лична сделка и няма нищо общо с поста, който заемах до днес.

Първанов напуска Министерството на енергетиката, номиниран за поста от „Националния фронт за спасение на България”.

Първанов ще бъде проверен от комисията Антикорупция, която се зае вече с имотните придобивки на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева от фирма „Артекс”.

"Анализираме всичко, законопроектите, които са внесени, които евентуално биха облагодетелсвали тази фирма. Искаме да разровим въобще докрай всичко и да установим кои лица са пазарували от „Артекс” и на какви цени”, каза председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

Разследването ще обхване и разрешителните за строежа на небостъргача "Златен век" в квартал "Лозенец".

Данъчните вече анализират сделките на "Артекс" за няколко години назад, включително и за времето, когато хора от властта са станали новодомци на „Артекс”. От компанията запазиха мълчание и днес. Цялото интервю на Антон Хекимян гледайте утре сутрин в "Тази сутрин".