След поредната оставка на представител на властта заради „Апартамент гейт” – зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов, основните въпроси са каква ще е съдбата на Цветан Цветанов след скандала и как ще се крепи парламентарното единство и кворумa.

В ГЕРБ се очакват две събития – събирането на изпълнителната комисия, което поне за момента се очаква да е в четвъртък, и пленарното заседание утре. На него ще стане ясно - може ли управляващата партия да събере кворум и без усилията на Цветан Цветанов.

Прогнозата е, че това ще е много трудно. Опозицията пък заяви днес, че няма да влезе в залата дори за гласуването на оставката на Цецка Цачева като министър и при евентуално освобождаване на Цветанов от парламента.

Политическият шок сред управляващото мнозинство е факт, признават дори коалиционните партньори. Според тях развръзката с Цветан Цветанов тепърва предстои.

„Когато загинал Сталин, си мислели, че няма да изгрее слънцето, пък то изгряло. Но при всички случаи ще бъде много трудно, ако се стигне до едно такова решение, защото той ръководи страната, организацията, избори и всичко. Благодарение на него се осъществява кворума в момента”, каза Емил Димитров – Ревизоро.

В ГЕРБ обаче демонстрират овладяване на кризата.

Както виждате, поредната оставка не разклати правителството, коментира вицепремиерът Красимир Каракачанов. На въпрос дали и Цветан Цветанов трябва да поеме политическа отговорност за аферата "Артекс", той отговори:

„Каквото и да кажа, ще изляза крив, а не искам да съм крив. Не съм гадач, както беше казал Симеон Сакскобурготски”.

„Усилено навлизаме в предизборна кампания и това показва точно компроматите, които излизат точно сега. Неща, които са се случили преди една година защо точно сега излизат”, каза председателят на НС Цвета Караянчева.

„До момента не е имало съвещание на Изпълнителната комисия, то ще се състои в четвъртък или след този момент”, каза Данаил Кирилов.

Кирилов отрече да е бил канен за министър на правосъдието, а БСП обяви, че няма да влезе в залата, дори ако се обсъжда оставката й или съдбата на Цветанов.

БСП отново поискаха избори.

Дори Цветанов да си отиде, ще дойде друг Цветанов, но това ще продължи, заяви от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Единият си отива, Борисов реже едната глава, идва другият, моделът продължава, посочи тя. "Главата на този модел, мозъкът на този модел е Бойко Борисов. Докато той управлява държавата, няма как нещо да бъде променено", допълни Нинова.

Няма как Бойко Борисов да реши проблема, защото "Апартамент гейт" е следствие, а не причина. Проблемът е в изградения модел на управление през тези 10 години, каза още лидерът на БСП.

"Бойко Борисов казва, че е създал ГЕРБ, за да се бори с корупцията. След 10 години управление корупцията му пребори партията", заяви Нинова.

ДПС и днес запазиха мълчание.

„Какви апартаменти, какви оставки, не съм чул нищо”, заяви Хамид Хамид.

Цветанов все още е на посещение в Америка, откъдето идва поостоянна информация за срещите му там. Прибира се утре.