43% от пълнолетните българи не биха се ваксинирали срещу коронавирус, сочи допитване на „Тренд“. Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна и опасенията от странични ефекти са сред основните посочени причини.

Тези, които са заявили, че ще се имунизират, са 28% или над 1,5 млн. българи. Хората с висше образование в тази група са повече.

Общо 29% са посочили, че не знаят или все още не са решили дали биха се ваксинирали.

От българите 22% се притесняват от липсата на сигурност, че ваксината е безопасна, а 12% - от страничните ефекти.

Противоречивата информация за ваксината или пък липсата на информация също се явява като причина да не се ваксинират при 9% от анкетираните.

Въпреки това от „Тренд“ посочват, че ваксинирането на публични лица и политически фигури създава повече доверие във ваксината сред всеки трети българин.

42% смятат, че с появата на ваксина срещу коронавируса светът навлиза в етап на овладяване на пандемията, но пък всеки трети е скептичен към това твърдение.

36% смятат, че участието на най-големите международни фармацевтични компании в процеса по създаването на препаратите поражда доверие, докато 38% са на обратното мнение.

Всеки пети, или 22%, одобрява идеята хората без ваксини да бъдат ограничени в пътуването със самолет. По-голям е делът на тези, които не одобряват това – 57%.

65% се информират за ваксините от медии, следвани от 38%, които получават информация от близки и познати. 28% се информират от социалните мрежи.

Личните лекари също фигурират в начините за информация – до тях се допитват 27% от гражданите.

Всеки десети споделя, че не търси информация за ваксината.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на в. „24 часа“. То е реализирано в периода между 12 и 19 януари чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души.