България няма правителствен сървър, който шпионира компютри. Щетите могат да бъдат огромни, но специалистите при нас твърдят, че не е възможно да има такава програма, качена на наш компютър. Такова уверение направи по БНР министърът на транспорта Данаил Папазов.

Коментарът му бе провокиран от информация в доклад на специалисти от Университета в Торонто за специална програма за следене FinSpy, открита на сървъра на Министерството на държавната администрация, закрито преди три години.

"Не съм специалист, който може да открие такъв вирус. Тече проверка, но нямам информация и не мога да коментирам повече", каза министърът.

Според Николай Недялков, председател на Асоциацията за информационна сигурност "сървърите и инфраструктурата се наблюдава 24 часа. Иска се физически достъп, а такъв имат само определени хора. Така че това би могло да се случи много трудно. Има проследимост на такива активности. Цената на такава програма не може да се плати без обществена поръчка. Ако заразен компютър ползва интернет във вашия офис. адресът ще излезе".

Недялков обобщи, че тази програма не е нещо тайно. "Тя се продава. Но трябва да има баланс. Такава цена позволява да се извършват престъпления чрез нея. Начинът на организация и структурата на интернет не биха могли да се контролират изцяло".