„За Северна Македония в коалиционното споразумение нещата са на ръба. Ние винаги сме се опирали на това споразумение и винаги сме си държали на думата“, каза Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ в интервю за БНР.

Според него премиерът Кирил Петков и неговата съветничка са водили разговори, в които „се заобикаля“ това, че докато С. Македония не започне да изпълнява поетите ангажименти в договора за добросъседство, няма да бъде вдигнато ветото за започване на преговори за членството ѝ в ЕС.

По думите на Йорданов са водени разговори за вкарване в преговорния процес на точка за езика на омразата, за репресиите и за Конституцията, но чак след вдигане на ветото.

„Натискът по темата „Северна Македония“ е за вдигане на ветото и започване на преговорен процес“, каза Йорданов.

Той заяви още, че от ИТН няма да позволят до края на Френското председателство да бъде свалено ветото пред С. Македония.

Относно кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ, коалиционните партньори са били уведомени, но от ИТН получили отговор, че останалите нямат свои номинации.

„След това се почна. Асен Василев е човекът, който е против. Оттам нататък ДБ и БСП се държаха като болонки по темата. Те блокираха МРРБ заради БНБ, като техните депутати от комисиите не отидоха на заседания. Целта беше Каримански да бъде оттеглен. Фиксацията на Министерството на финансите за БНБ беше изключително подозрителна и тя се появи накрая“, каза още Йорданов.