В предаването „Тази неделя“ гост на Мария Цънцарова беше началникът на кабинета „Петков“ Лена Бориславова. Тя говори за учредяването на „Продължаваме промяната“ като партия, проблемите в управляващата коалиция, изборът на гуверньор на БНБ и борбата за реформиране на съдебната система.

„Продължаваме промяната“ вече е партия

„За нас беше много по-важно да използваме първите 100 дни, за да разрешим четири големи задачи преди да мислим как да учредим партия и да проведем конгрес. Беше важно да приключим планът за възстановяване, да направим първите крачки в съдебната реформа, да се справим с COVID и енергийната кризи“, каза Лена Бориславова.

Тя ще бъде част от изпълнителното тяло на партията.

Като едно от големите предизвикателства пред ПП Бориславова очерта ясното комуникиране на партията с избирателите. „Промяната се усеща с малки стъпчици. За 100 дни не можем да построим пет моста“, каза тя.

Коалицията

„Предизвикателство е и комуникацията вътре в управлението, но няма начин като сте различни и непознати формации и хора да започнете още от първия ден да говорите на един и същи език“, каза Бориславова.

Тя определи като дефицит на управлението като коалиция желанието да се бориш за дадена кауза. „Много по-важно е да се бориш за каузата, а не да държиш на всяка цена да има политическа стабилност“, каза Бориславова.

„Много по-лесно би било да оставим да се леят едни пари, да няма никакви протести и ние да щракаме с пръсти, да сме свежи и заредени, но това не е схемата, в която сме пожелали да участваме“, каза тя.

Гуверньорът на БНБ

Предизвикателство, което да остане като добър урок – така Лена Бориславова обобщи опита за избор на Любомир Каримански за шеф на БНБ.

„България има разследваща журналистика. Когато виждаме данните, които бяха изнесени от Антикорупционния фонд, от bird.bg, трудно е да се обединиш коалиционно зад кандидатурата, която повдига много въпроси“, каза Бориславова.

Тя посочи, че когато трима от коалиционните партньори не одобряват даден кандидат е добре да се отстъпи назад. „Борбата за постове на всяка цена без зачитане на волята и предпочитанията на коалиционните партньори, не ни движи напред“, каза тя.

„БНБ е органът, който е изключително важен на национално ниво, който задава фискалната политика на държавата. Не може там да застане лице, което няма подкрепа на коалицията“, коментира Бориславова.

Лена Бориславова потвърди, че на Каримански е предлагана позиция на ръководител на звено в Световната банка.

На въпрос за искането на „Има такъв народ“ да имат повече членове в бюджетната и правните комисии в Народно събрание, Бориславова каза, че там математиката е в основата на разпределението. „Ако погледнем числата, ПП са най-ощетени“, каза тя.

Арестът на Бойко Борисов и знакови лица на ГЕРБ

„Аз не съм била свидетел на такова масово празнуване каквото се случи в тази нощ. Разочарованието е от това, че все още няма пълния пакет от доказателства и желание на разследващите органи“, каза Бориславова по повод ареста на Бойко Борисов и знакови лица от ГЕРБ.

Тя припомни, че МВР си върши работата съвестно, но въпреки това такива действия се обуславят от прокуратурата. „За да има независимост, ние даваме администрация на европейската прокуратура“, каза Бориславова.

По думите ѝ до момента всички сигнали към европрокуратурата досега са минавали през Върховната касационна прокуратура. Така не всички сигнали достигали до европейския орган.