Тази седмица мина под знака на проваления избор на гуверньор на БНБ, протестите на строителните фирми и раздорите в Кабинета. Следва разговор за унижението, погазването на законите и новите теми, по които партньорите ще си извиват ръцете. 

На въпросите ни отговориха Ива Митева от "Има такъв народ" и председателят на групата на БСП в парламента Георги Свиленски.

"Има такъв народ" обявиха, че може да бойкотират парламентарните комисии по бюджет и финанси, ако не получат повече места, а от БСП настояват да се спазва договореното разпределение.

Г-жо Митева, стабилна ли е коалицията?

Наскоро казах, че има проблеми, че е трудна коалиция, но няма как да не е трудна при това, че сме толкова различни помежду си.

Изглежда все едно си извивате ръцете?

Не извиваме на никого ръцете, но не сме съгласни да бъдат унижавани хората.

В какво се изразява унижението?

Видяхме какво се случи с г-н Каримански и то е много показателно. Присъствала съм на много коалиционни съвети и аз самата съм разговарял с много колеги и от парламентарните групи, и от коалиционните ни партньори и не съм чула една дума срещу г-н Каримански, напротив чувах подкрепа. Дори в кулоарите чух подкрепа от колегите от БСП, видяхме какво се случи.

Г-н Свиленски, имате ли съмнения в репутацията и морала на г-н Каримански?

Аз лично нямам такива съмнения, нямам и основания за това.

Как ви се сториха вижданията му и концепцията за управление?

 Г-н Каримански явно е дългогодишен експерт в тази област, запознат е с функционирането на БНБ. Мисля, че и колегите народни представители също останаха с такова впечатление.

Защо тогава не го подкрепихте?

Нашият подход в тази процедура е последователен от ден първи, още когато беше обявена първата процедура. Ние сме на мнение, че упрсвляващата коалиция трябва да има единна кандидатура и че тя не трябва да е партийно ангажирана.

Г-жо Митева, защо го подложиха на това унижение вашите партньори?

Това според мен идва от вицепремиера и министър-председателя. Това е основната атака, не мога да разбера защо. Явно този пост им е много ценен.

Какво означава, когато премиерът и вицепремиерът оставят под въпрос репутацията на председателят на комисията по бюджет и финанси в НС?

Те трябва да обяснят какво значи това. Според мен е нещо много страшно, най-вече, че не е и доказано. Не знам какво очакват от нас - дори при следваща процедура пак ще издигнем г-н Каримански. Не мога да разбера защо се прави това.

Каримански ще заведе дело срещу вицепремиера? Какво ще е искането пред съда?

Да, ще заведе, изискани са записите от „Дарик Радио“. Вече е във връзка с адвокат и се приемат действия в тази посока. Ще си търси правата за клевета, той е длъжен да го направи, за да си изчисти името.

Как виждате да живеете заедно в тази коалиция при тези отношения?

Виждам пълно единство между „Демократична България“, БСП и „Продължаваме промяната“. Политиците казваме, че сме тук, за да направим промяна, за съжаление, това, което виждам не е промяна. Когато един човек наруши Конституцията и законите, той ще го наруши и втори път и само от нас зависи дали ще му позволим да го направи.

Г-н Свиленски, докога виждате живота на това правителство?

От събитията до момента виждам, че няма нарушения на коалиционното споразумение. То е единственият стълб на тази коалиция, единственото, около което са обединени всички партии и докато не бъде нарушено, правителството има живот и сигурност в това, че ще решава проблемите на Бългаиря. Ако това споразумение бъде нарушено, оттам нататък нещата са ясни

Вижте повече във видеото.