"Когато двама от четирима преговарящи са се наговорили, това не са преговори. Те прекалиха и развалиха преговорите".

Това заяви пред журналисти председателят на ПГ на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов относно консултациите за съставяне на правителство с третия мандат на „БСП за България“.

По искане на опозицията по-рано от програмата на депутатите отпадна точката за проекторешението на приемане на законодателна програма за следващите шест месеца, внесено от социалистите.

Йорданов припомни, че ИТН са напуснали преговорите след видеото, в което съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов е обяснявал за своите депутати за преговорния процес.

"Те направо са се разбирали да няма министри с нас, имат наглостта да казват кой да е шеф на ПГ, кой да е министър-председател. Това не са преговори", каза той.

Йорданов каза, че на днешния председателски съвет са били предложени два варианта за решаване на казуса с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Единият е бил с решение на парламента да бъде оторизиран един от сегашните членове на органа да бъде временно изпълняващ длъжността председател до избора на нов такъв.

Второто предложение е било временно изпълняващия длъжността председател на Народното събрание да изпрати писмо на КЕВР, в което да каже, че решението на Конституционния съд трябва да се изпълни. И двете предложения са били отхвърлени, твърди Йорданов.

Според него управляващите са отговорни за този казус след промени, нанесени от началника на политически кабинет на премиера в оставка Кирил Петков – Лена Борислава. По думите на Йорданов тя махнала параграфа, в който се посочвало новият председател на КЕВР да бъде избран 14 дни след влизането на закона в сила.

"Да си сърбат попарата, аз какво да направя сега за тяхната тъпотия, че ще се върне Иван Иванов", заяви още председателят на ПГ на ИТН.