Рязък политически обрат. БСП връща на президента неизпълнен третия мандат за съставяне на кабинет, а България отива на предсрочни парламентарни избори.

Защо социалистите промениха обявеното вчера решение да предложат кабинет и какво се случи в парламента?

За по малко от час с гласовете на опозицията и „Има такъв народ“ законодателната програма, предложена от БСП, беше извадена от дневния ред. Така условието им да задържат мандата на практика беше отхвърлено.

„Ние утре ще върнем мандата на президента Радев като неизпълнен. Опасността, която предстои пред държавата, от днес нататък е отговорност на тези, които не подкрепиха това България да има работещ парламент и правителство“, заяви Георги Свиленски.

„Ясно стана на нас, а и на българските граждани, че „Възраждане“ са патерица на ГЕРБ, а ИТН – на ДПС“, каза още той.

Партньорите им от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ ги подкрепиха.

„Както видяхте с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ тази точка не беше допусната да влезе в дневния ред. Мисля, че е сигурно вече, че вървим към предсрочни избори“, заяви Петър Кулински от ПП.

„Отиваме на избори. нашата оценка е, че това е резултат от партиен егоизъм, страшно дребнаво отношение към политиката в България на фона на огромните предизвикателства, пред които е изправена страната. Неадекватност и безотговорност“, заяви от своя страна Христо Иванов от ДБ.

Всички от досегашното мнозинство бяха категорични, че вината е на ИТН, които категорично отхвърлиха обвиненията.

„В момента няма правителство, няма мнозинство, няма преговори. Да приемем съвсем теоретично – това нещо беше минало, идва кабинет начело с Асен Василев, без да разговаря с нас и той не минава. Това са на БСП глупостите. Христо Иванов с онзи прекрасен запис унищожи преговорите“, каза Тошко Йорданов.

По-рано в залата се стигна до скандал заради законодателната програма на левицата.

Всички партии обявиха, че чакат решението на президента за датата на изборите.