Разследване и серия проверки след инцидента, при който токов удар покоси 16-годишно момче на столичен тротоар.

Почернените родители обявиха, че търсят справедливост и отговор кой е виновен.

Прокуратурата образува досъдебно производство за смърт поради незнание или немарливост.

Една от версиите е неправомерно захранване на частен обект.

Прокуратурата трябва да установи кой е виновен за трагедията със загиналото 16-годишно момче. То е пресичало с баща си пешеходната пътека и е настъпило кабел, който излиза от шахтата. Според аутопсията причината за смъртта е остра сърдечно–съдова и дихателна недостатъчност.

От ЧЕЗ уточниха, че през 2011-та са включили в мрежата един от близките търговски обекти, обясниха, че отговарят за мрежата само до електромера и там всичко е изрядно. Инсталацията след него обаче е отговорност на собственика.

Приключила е и проверката на район „Триадица“ по случая. Оттам обявиха, че най-вероятно опасния кабел е свързан с един от търговските обекти. Според тях той се намира в двора на болницата. За него са водени преписки – и за узаконяване, но и за премахване. За този обект са искани данни от болница „Св. Иван Рилски“, и от областната управа.

Междувременно близките на загиналото момче настояват да научат истината по случая.

16-годишното момче издъхнало пред очите на баща си.

 Бащата – Снежан Методиев, разказва, че Любомир вървял само на крачка пред него преди да стъпи върху шахтата и да загине: „Отгоре имаше сняг – затрупвано. И някакви жици ли са, нямам идея. И го гледам сина ми, че пада пред мен и вика: „Татко, татко…“. Паднах върху него, обаче като го хващам да го дърпам и мен ме хваща ток“.

Седмица преди това работници отворили шахтата с опасните кабели, разказват работещи в района.

Хората, които всеки ден минават през мястото, са в шок: „Всеки ден пресичам, минавам оттук и отивам на работа. И съм много потресена, защото можеше да съм аз. И защото можеше да е всеки“, разказва Мая Александрова.

„Случаят е абсолютно нелеп и тук има и съмнения за неправомерни действия, които са се случили“, коментира днес зам.-кметът на район „Триадица“ – Христо Вълчанов.

От болницата в близост бяха лаконични: „Болница „Свети Иван Рилски“ няма нищо общо с трагичния инцидент. Изказваме искрени съболезнования на родителите на починалото момче“.

Снимка: btvnovinite.bg

От Енергото пишат следното: „Повреденият кабел се намира след електромера и е след границата на собственост на „ЧЕЗ Разпределение“. Отговорност за неговото поставяне носи собственикът на обекта, който е захранен с кабела“.

Снимка: btvnovinite.bg

Снимка: btvnovinite.bg

От прокуратурата съобщиха, че разследването е в начален етап.

Почерненото семейство иска присъди за виновните. До момента нито една институция не е поела отговорност за инцидента.