Прокуратурата разследва причиняване на смърт поради незнание или немарливост след инцидента, при който 16-годишно момче загина, ударено от ток на тротоар в столицата.

На този етап нито една институция не поема отговорност за трагедията. Почернените родители обаче са категорични, че ще търсят справедливост.

Една от версиите е неправомерно захранване на частен обект. И от район Триадица, и от Енергото обаче отрекоха да имат отношение със случилото се.

Денонощие след трагичния инцидент за случилото се разказаха родителите. В злополучния ден заедно с момчето е баща му. Двамата излезли да чистят сняг, за да изкарат пари. Навръщане, докато чакат на светофара, момчето стъпва върху кабел, стърчащ от шахтата.

„Отгоре имаше сняг – затрупвано. И някакви жици ли са, нямам идея. И го гледам сина ми, че пада пред мен и вика: „Татко, татко…“. Паднах върху него, обаче като го хващам да го дърпам и мен ме хваща ток“, разказа бащата.

Ток ударил всички, които опитали да помогнат, включително и жена, която спира на светофара, след като вижда какво се случва. Служители на чистотата също се притичват на помощ, както и служител на 4-то районно, разказва още бащата.

Седмица преди това работници отворили шахта с опасните кабели, разказват работещи в района.

Хората, които всеки ден минават през мястото, са в шок: „Всеки ден пресичам, минавам оттук и отивам на работа. И съм много потресена, защото можеше да съм аз. И защото можеше да е всеки“, разказва Мая Александрова.

От общината твърдят, че нарушения има, а оголеният кабел води до павилион в близката болница.

„Случаят е абсолютно нелеп и тук има и съмнения за неправомерни действия, които са се случили“, коментира днес зам.-кметът на район „Триадица“ – Христо Вълчанов.

От болницата в близост бяха лаконични: „Болница „Свети Иван Рилски“ няма нищо общо с трагичния инцидент. Изказваме искрени съболезнования на родителите на починалото момче“.

От Енергото пишат следното: „Повреденият кабел се намира след електромера и е след границата на собственост на „ЧЕЗ Разпределение“. Отговорност за неговото поставяне носи собственикът на обекта, който е захранен с кабела“.

Текат разпити на свидетели, назначени са експертизи и са изискани документи от всички институции и от търговец в района.