Една от версиите за инцидента, при който в София заради токов удар загина 16-годишно момче, е неправомерно захранване на частен обект.

Въпросът е: Кой го е допуснал?

Ще има експертизи, изискани документи от всички институции и от търговец в района. Потърсихме мнението на експерти.

Металната част на шахтата е попаднала под високо напрежение, смята енергийният експерт и декан на Електротехническия факултет в Техническия университет – професор Валентин Колев.

„Там е стъпил единият крак, а другият крак е бил на земята и се получава висока потенциална разлика между двете точки, върху които са стъпили двата крака, и възниква опасност за пострадалия“, обяснява ни на място проф. Колев.

В науката това се нарича „крачно напрежение“, или протичане на ток през човека по пътя крак – крак.

В зависимост от съпротивлението на изолационната подложка и обувките човекът може да попадне под различни стойности на напрежението. 

„По принцип би трябвало да представят изолация, но зависи и от обувките. Някои обувки са с проводими подметки“, отбелязва проф. Колев.

И в момента мястото на инцидента крие рискове за пешеходците, смятат експерти, тъй като шахтата не е достатъчно добре обезопасена.

„То е опасно и на 50 см от него да бъдеш. Тези ограждания трябва да бъдат направени на по-голям периметър. Тези двата кабела – черният захранва ето този търговски обект, а белият, минавайки през стълба, захранва друг търговски обект. Това е недопустимо да се прави по този начин. Тези кабели трябва да бъдат, или подземно положени, или въздушно“, обяснява проф. Колев.

Той и другите електроинженери, които потърсихме за коментар, подчертават, че отговорите за трагедията са под капака на опасната шахта. А той за тях е затворен.