Шестима загинаха при тежка катастрофа на автобус на АМ „Тракия“ при Вакарел.

Появилата се по-рано информация за 10 загинали, за щастие, беше опровергана.

Автобусът се е преобърнал встрани от пътя в посока София.

Ранените са 22, включително дете на 14 години.

Един от пострадалите разказа, че автомобил е ударил автобуса отстрани, при което шофьорът е изгубил контрол и автобусът е влязъл в канавката. „Шофьорът не направи нищо, с което да ни застраши“, категоричен беше мъжът.

На мястото на инцидента бяха изпратени 14 линейки от Ихтиман, Елин Пелин и София, съобщиха за bTV от Центъра за Спешна медицинска помощ – София.

Наложи се пожарникари да разрязват ламарината на автобуса, за да извадят хората.

Ранените се откарват в болница „Св. Анна“ (Окръжна болница), „Пирогов“ и ВМА.

До 13:00 ч. в „Св. Анна“ са приети 10 пострадали с фрактури и открити порезни разни, четирима са в тежко състояние със съчетани травми, като на двама се правят операции по спешност.

В „Пирогов“ са приети четирима души – дете, две жени и мъж. Детето е в най-тежко състояние.

Три жени са приети във ВМА, те са без опасност за живота.

Сигналът за инцидента е получен в 11:20 ч., първата линейка е тръгнала в 11:21 ч., съобщиха от Министерството на здравеопазването. Много хора, пътували по магистралата, също са спрели, за да помагат.

Движението в участъка в посока София временно е спряно. На мястото на инцидента е предприета организация от пътна полиция за осигуряване на трасе за спешните екипи, съобщиха от МВР.

СДВР апелира шофьорите временно да използват за влизане в столицата маршрути различни от бул. „Цариградско шосе“, за да се осигури трасето за бързо преминаване на медицинските автомобили с пострадали от пътния инцидент.

На АМ „Тракия“ се образува километрично задръстване. МВР обяви обходнен маршрут от пътен възел „Ихтиман“ при км 34 по път I-8 Ихтиман – Вакарел, след което се продължава АМ „Тракия“.

Алтернативният маршрут за движение е по път I-8 Ихтиман – Вакарел – Нови хан – София.

Катастрофиралият автобусът е на фирма „Юнион Ивкони“, изпълнявал е курс от Бургас за София. Министърът на транспорта Ивайло Московски разпореди проверка на превозвача.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на вътрешните работи Валентин Радев е отпътувал към местопроизшествието. На място вече е главният секретар на МВР Младен Маринов.

На мястото тече оглед.

Вижте всичко по темата тук.

Преди няколко месеца – на 30 октомври, друг автобус на същата компания се преобърна на АМ „Тракия“.

Инцидентът, станал малко след Зимница в посока Карнобат, се размина без жертви, а пострадалите бяха над 10. Според очевидци шофьорът вероятно е заспал.

След инцидента транспортният министър Ивайло Московски разпореди незабавна комплексна проверка на „Юнион Ивкони“.

След като беше разпитан, шофьорът Валентин Иванов получи обвинение, а по-късно изчезна.