В 13 часа се проведе отложеният заради ескалацията на напрежението в Близкия изток тест на системата BG-ALERT. Но съобщението, съпроводено от специфичен звук, не достигна до всички.

„Нямам съобщение“, обяснява Васка Стоянова.

„Да, знаех, че се има тест, но не съм получил нищо“, отбелязва и Ангел Вълканов.

Според пожарната обаче тестът е успешен.

„Тестът е абсолютно успешен“, категоричен е главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР.

Ето и обяснението: „Всеки телефон има пет функции на известяване. Тестовият режим по подразбиране е изключен“.

 

„Най-вероятната причина, за това много хора да не са получили съобщение днес, е деактивирания тестови канал“, пояснява инспектор Георги Лукарев от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР.

За да получи човек съобщението, е трябвало ръчно да активирате опцията в настройките на телефона си. При бедствие обаче хората ще бъдат известени, гарантират от пожарната и признават, че на места BG-ALERT все още не работи.

„Ако няма покритие на мобилните оператори, няма как да бъде разпространено съобщение в тази територия“, посочва инспектор Лукарев.

От пожарната уточняват, че в тези случай ще бъдат активирани сирените. До момента само 71 кмета са преминали обучението за това, как да активират  системата BG-ALERT.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK