Държавните институции масово инвестират в термокамери, за да мерят телесната температура на влизащите в сградите. Експерти предупреждават, че надеждността на този тип камери е твърде съмнителна.

Снимка: btvnovinite.bg


Термокамера вече е инсталирана в Агенцията по кадастъра. За нормална се води температура под 37 градуса. Но според устройството – всички клиенти, които влизат  в сградата имат треска.

Охраната в агенцията уточнява, че допустимата температура е 37,5 градуса. Отговаря, че устройството има „слънчев лъч, който влияе върху телесната температура.

Екипът на bTV също премери температурата си. Термокамерата отчита, че телесната температура на репортера Стоян Георгиев е над 38 градуса. Измерена със стандартен термометър, температурата му е 36,1 градуса. 

Снимка: btvnovinite.bg

Охраната уточнява, че не пуска хора в сградата, ако температурата им надвишава 39 градуса.

7000 лева струва термокамерата на Агенцията по кадастър. Единственият лицензиран съдебен експерт термограф у нас Емо Кърчев смята, че камерите за температура, които се купуват за институциите, дават твърде голямо отклонение, за да са надеждни.

Демонстрира ни специализирана камера от най-висок клас, чиято цена е в пъти по-висока, но дори тя мери точно само от много близко разстояние, неприложимо в зали с голям човекопоток. 

„Те вземат китайски камери, които са с изключително голям процент грешка. Не са достатъчно точни, за да изпълняват функцията за която са взети. Болшинството от камерите има отклонение от два градуса, а това е недопустимо за следене на човешки пътникопоток“, обясни Емо Кърчев.

От Агенцията по кадастъра заявиха за bTV, че термокамерите са в пробен период и все още се настройват. 

Оттам допълниха, че вече ще мерят температурата и с втори безконтактен термометър, когато термокамерата показва високи стойности.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 627 34 159 1 390
Света 6 789 373 96 679 396 191 3 304 570
Заразени* Нови Починали
България 2 627 34 159
Света 6 789 373 96 679 396 191
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer