Според терапевти наличието на коктейл от наркотици в кръвта на шофьора Кристиан Николов, който предизвика катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, говори за зависимост.

Кръвната проба на Кристиан Николов показа наличието на четири вида вещества -  амфетамини, кокаин, канабис и лексотан.

Според експертизата дрогата е приета до 24 часа преди фаталния удар. В съдебната зала беше изтъкнато, че записите от камерите се вижда, че шофьорът на джипа не натиска спирачки в нито един момент.

„Комбинацията от амфетамини с кокаин може да даде параноидно кататонен ефект - едно схващане на мускулатурата (...) той може да се залепи за газта и да не може да реагира.

Според Желяз Турлаков, който има богат опит в лечението на зависимости, наличието на този солиден коктейл от наркотици говори за зависимост, а не за инцидентното им приемане. 

„Убеден съм, че той има опит, изграден навик, зависимост и толеранса и количество, което му е нужно, за да изпита този ефект, той има нужда от още и още“, заяви Желяз Турлаков.

В съдебната зала вчера бяха изтъкнали добрите характеристики на Кристиан. Отличник в елитна гимназия и спортен медалист. Продължил е образованието си в чужбина.

„Цял живот работя с отличници, точно там, където фасадно са най-добре нещата, там са най големите проблеми“, допълни експертът.

Адвокатът на Кристиан отказа коментар. Вчера в съдебната зала той опита да обори обвинението, заявявайки, че няма достатъчно доказателства, че именно Кристиян е бил зад волана.

Междувременно стана ясно, че джипът е участвал и в друга катастрофа преди 5 години в столицата. Тогава майката на Кристиан Десислава Николова е получила административно наказание. Разследващи казаха за bTV, че ще бъде направена ревизия на делото.