За първи път вотът от чужбина придоби повече тежест от обикновено. Гласуването на нашите сънародници зад граница обаче не е без своите особености.

Нашите хора в Съединените американски щати понасят ограничението в закона, който допуска само до 35 секции в държави извън европейката общност. „Истината е, че на мен ми отне само 40 мин. да стигна дотук, но много приятели нямат този късмет. Имам познати от Северна и Южна Каролина, които пътуват по седем часа, за да стигнат до секцията“, коментира Ваня Креймър от Чикаго.

Затова тя и Станислав Русев измислят кампанията „Имаш право на България“. В резултат 87 хиляди българи зад граница заявиха желание да гласуват и бяха учредени рекордните 465 избирателни секции в 69 държави.

Второто препятствие при вота извън родината е свързано с мотивацията. Емил от Швеция измина 1400 км до единствената секция в столицата Стокхолм: „Размислих тези дни и реших, че ще отида този път, дали със самолет или с влак, няма значение“.

Само няколко мандата повече – това е резултатът от битката за гласовете на сънародниците ни навън. „Ако една партия има 15 процента в страната, но 35 процента в чужбина, тя ще получи бонус от едно до две места. Винаги известен бонус е получавала ДПС, ГЕРБ. До 2018 г. са си разделяли местата от изборите в чужбина“, коментира говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Гласовете от чужбина се разпределят след бюлетините от страната и нерядко произвеждат изненади.

Така през 2014 г. въпреки протестите на жители на Дупница и Кюстендил Александър Методиев, известен като бат Сали, влезе в парламента с по-малко от 900 гласа. Напълно законно. „Имаше много въпроси как с 4 хил., с 5 хил. да се печели място. Всъщност това място се печели с всички гласове, които са дошли в чужбина в полза на партията, която е издигнала бат Сали, в случая ДПС“, припомня Димитър Димитров.

Никога досега нито една партия не е печелила 80 процента от гласовете в чужбина - резултат, който би променил появата на изненади като бат Сали.