Проверки на сладоледа започнаха от Агенцията по храните.
Проследяваме как протича проверката в обект, който работи едва от два дни, но отговаря на хигиенните изисквания - има течаща топла и студена вода, средства за дезинфекция, листа с алергените също е поставен на видно място на витрината.
Обект на контрол ще са още – спазва ли се температурният режим, всеки тип сладолед трябва да е в индивидуален съд за сервирането му, а лъжиците за потребителите трябва да се индивидуално опаковани, обясни Бистра Иванова, началник на отдел „Безопасност на храните“.
А в летните жеги в павилионите за насипен сладолед се поддържа по-трудно ниска температура.
„Най-често това, което би могло да се случи, е да се получи е вторично замърсяване в резултат на неспазване на тези хигиенни изисквания и тогава най-честите са стомашно-чревни неразположения“, добави Иванова.
Инспекциите на колички, щандове на открито и подвижни обекти ще продължат през целия летен сезон. Санкциите за нарушители започват от 1000 лева.