До края на годината ще бъде готово предложението за дерогация на българските електроцентрали. Това прогнозира пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. В Министерството на енергетиката действа консултантски център, който дава указания на енергийните дружества.

Само в ТЕЦ "Марица-изток 2" през последните години са инвестирани 1 милиард и 200 млн. лева в екопроекти, които имат сериозни резултати за опазване на околната среда, изтъкна директорът на дружеството инж. Живко Динчев.

България ще настоява за безсрочна дерогация. Това ще даде възможност за отклонение от завишените изисквания от Европейската комисия към големите горивни инсталации, приети на 28 април тази година.

За България това е национална кауза, изтъкна министър Теменужка Петкова.

Предстои в парламента да се разгледа докладът за работата по подготовката на документи за дерогация, който министърът е внесъл на 30 октомври.

По думите й нашата страна може да се присъедини към жалбата на Полша, която има сходни проблеми и също подготвя предложение.

Министър Теменужка Петкова днес беше на посещение в комплекса "Марица-изток" за да провери подготовката за зимата не електроцентралите.