Темата "България" влиза на дебат в Европарламента. В първата седмица на октомври евродепутатите ще обсъждат върховенството на закона у нас. Това заяви в предаването "Тази сутрин" Елена Йончева по повод острия тон в Брюксел вчера. 

Дебатът "България", на който евродепутати отчетоха влошаване на ситуацията с върховенството на закона в страната ни, се тълкува по различен начин от българските представители. Според Елена Йончева благодарение на протестите у нас, в Европейския парламент вече се говори за проблемите на България.

„На вчерашната среща се изказаха много остро депутати от всички групи, с изключение на депутатите от ЕНП, които дори бих казала, че бяха балансирани, а не защитници на статуквото в България. Ледът се пропуква“, заяви Елена Йончева. 

По думите й такъв дебат се прави за държави, които се намират в критично положение. 

Можем да се сравняваме с Беларус в тенденцията, защото имаме авторитарен режим, посочи още евродепутатът. 

Друг евродепутат - Андрей Новаков от ГЕРБ, контрира, че подобни дебати има за всички страни. 

„Не може да представяш едно рутинно заседание на комисията като изслушване. Еврокомисари идват постоянно в ЕП и участват във всякакви теми. България не е първата държава, участвала в дебат“, посочи той. 

Новаков допълни, че е странно да гледаме на Брюксел като на класен ръководител. 

„Имаше критики, разбира се… За мен проблем не е какво ще каже евродепутат на комисия, аз признавам, че напрежение в България има, така както има и в други държави“, каза Новаков. 

Механизъм за наблюдение ще има във всички европейски страни, заяви Новаков и допълни, че доклад за България не се готви.