В първата седмица на октомври ще има дебат в пленарната зала на европейския парламент за върховенството на закона  България, съобщи в предаването „Тази сутрин“ евродепутатът от БСП Елена Йончева. 

По думите й такъв дебат се прави за държави, които се намират в критично положение. „Ще има резолюция, това ще има сериозни последици за България, правителството да не си прави илюзии“, отбеляза Йончева.   

В европейския парламент вече се говори за върховенството на закона в България благодарение на протестите, посочи още тя. По думите й няма голяма европейска медия, която да не пише за протестите в страна. 

„Можем да се сравняваме с Беларус в тенденцията, защото имаме авторитарен режим“, обясни Йончева.  

Разтревожена съм от процесите, които стават в БСП, коментира още евродепутатът.

„Аферата „Барселона“ е важна, Борисов се страхува, защото може да бъде разнищена на европейско ниво. Аз съм пуснала три сигнала по тази тема, но Корнелия Нинова не е подписала нито един от тях“, посочи Елена Йончева.  

За първи път в БСП няма дебат, тези избори са много странни, каза тя за предстоящия избор на нов лидер на левицата.

„Не искам БСП да върви по стъпките на Борисов и да се превърне в подобна партия. Не разбирам например защо БСП трябва да се присъединява към протестите, това е най-голямата опозиционна партия, тя трябваше отдавна да води тези протести“, каза Елена Йончева.

Според нея това не се случва, защото хората не вярват, че този лидер наистина се бори срещу корупцията.