Критика към нашата страна и от Европарламента. На дебата с основна тема "България" депутати от различни държави и партии отчетоха влошаване на ситуацията с върховенството на закона у нас. Не беше обявено дали и кога ще отпадане Механизмът за сътрудничество и проверка за страната ни.

На 23 септември и България и останалите 26 страни членки ще получат докладите си за наблюдение.  Това стана ясно след изслушването на зам-председателката на Еврокомисията Вера Йоурова.

Снимка: btvnovinite.bg

За ситуацията в България обаче този четвъртък се говори много повече, отколкото за тази при съседите. Тонът на моменти беше изненадващо остър, стигна се дори до обвинения, че самата комисията е в зависимост от българските власти.

Проблеми в България бяха отчетени от евродепутати от различни политически семейства.

Снимка: btvnovinite.bg

„България е на 111-то място в индекса за свобода на медиите. Как може да сте на 111-то място и същевременно ефикасно да се борите срещу корупцията?“, попита Софи инт Велд от „Обнови Европа“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ситуацията е тревожна. Има дълбоко вкоренена корупция. Позицията на главния прокурор съвсем не е независима, а под контрола на правителството“, заяви Тинеке Стрик от групата на Зелените.

Снимка: btvnovinite.bg

„Сигурно някои хора следят днешното заседание. Гешев, който беше поканен миналата година. Сигурно с открито гърло се смеят над тези процедури на ЕС. Особено като познават реалността“, каза Клер Дали от групата на Европейската обединена левица.

Снимка: btvnovinite.bg

„Въпреки че е важно да се признае свършената работа досега, също толкова важно е да не създаваме впечатление, че всичко е съвършено“, смята Роберта Мецола от ЕНП.

Замeстник-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова отчете положителни резултати за страната ни. Така си навлече обвинения в некомпетентност или зависимост от българските власти. А ето как им отговори тя:

Снимка: btvnovinite.bg

„Европейската комисия не е член на Конституционен съд. Комисията не може да влезе и в ролята на прокурор. Не може да влезе и в ролята на арбитър във вътрешнополитически план. Тук трябва да се намесят държавите членки“, заяви Йоурова.

Механизмът за сътрудничество и проверка трябваше да бъде преходен, но все още има неизпълнени ангажименти. Затова и няма конкретна дата за отпадането му, коментира Вера Йоурова. Така обаче страната ни попада и в новия механизъм за наблюдение на върховенството на закона, валиден за всички членки на Съюза. Първите доклади излизат само след 12 дни. 

Отсега е ясно, че в докладът за страната ни ще има критики относно свободата на медиите заради политически и икономически натиск над журналисти, каза зам.-председателката на ЕК. И допълни, че тя продължава да настоява за финансов натиск над страните членки и обвързване на европейските фондове със спазването на принципите на правовата държава.