България отново e акцент в дебат на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента. В Брюксел беше изслушан и заместник-председателят на Европейската комисия чехкинята Вера Йоурова.

„Наблюдаваме влошаване на ситуацията с върховенството на закона в България“, коментираха членове на парламентарната комисия. Най-важната дата се очертава да е 23 септември.

Тогава Еврокомисията вероятно ще представи докладите си за върховенство на закона във всички 27 страни. Няма обаче конкретна дата за взимане на решение за спорното отпадане на досегашния Механизъм за сътрудничество и проверка за България.

„Протестите показват, че в българското общество се водят оживени дебати. Те показват също така, че гражданите отдават голямо значение не независима и ефективна съдебна система. Конституционните реформи би трябвало да са предмет на широк дебат. Необходимо е време, за да се постигне широк консенсус и да се изработят механизми на проверка и възпиране“, коментира Йоурова.

Бъдещият механизъм за наблюдение отива по-далече - освен за корупция, в него ще става въпрос и за свобода на медии, и за конституционна реформа.

В първите минути на заседанието, когато се говореше за свобода на медиите, имаше остри критики към България за отношението към журналистите по време на протестите.