Подобни дебати в европарламента има за всички страни и това не е нещо историческо, посочи в предаването „Тази сутрин“ евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков, който коментира, че евродепутати от няколко европейски партии са отчели влошаване на ситуацията с върховенството на закона в България. 

„Създава се едно усещане, че извън София, големият брат някъде е седнал да заседава – да видим дали ще ни поощри или ще ни накаже, в зависимост от това дали сме били послушни или не“, каза Андрей Новаков.

Трябва да имаме самочувствие на пълноправен член на ЕС, посочи той.

Според него едно абсолютно рутинно заседание на Комисията за права и свободи е представено като изслушване, на което са привикали някой да му се скарат.   

„Еврокомисари идват непрекъснато в ЕП и участват във всички комисии постоянно на всякакви теми. България не е първата държава, която е обсъждана в тази комисия, няма да бъде и последната“, отбеляза Андрей Новаков.   

„Странно ми е да гледаме на Брюксел като на класния ръководител, който ще ни каже дали сме слушали или не. Трябва да се държим със самочувствие и достойно, каквото и да се случва в европейския парламент. Критиките са полезни, но да го представяме като катаклизъм, след който България няма да съществува, само ни потиска“, смята евродепутатът.

 „Оттук нататък механизъм за наблюдение ще има във всички европейски страни. Доклад за България не се готви", заяви той.