Такса „смет” за домакинствата в страната от догодина може да бъде увеличена значително. Причината е в нови правила за изчисление. Налогът ще се плаща според броя обитатели в жилището или количеството изхвърлен боклук и няма да зависи от данъчната оценка на имота.

В момента бизнесът плаща по-голямата част от план-сметката за почистването в общините. Целта с новите правила е да се въведе принципът „Който цапа, той да плаща”. Tова, според кметове, ще обърне съотношението и така върху бита ще падне по-голяма тежест от разходите за почистване и поддържане.

Снимка: bTV

„Най-вероятно ще се случи това - ще намалее за бизнеса и ще се увеличи за гражданите. Затова предлагам да има преходен период за да се смекчи рязък скок в такса „смет” за гражданите, което смятам, че нито гражданите биха приели лесно, нито за нас ще е добре защото ние този приход все пак трябва да го съберем”, каза зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов.

С колко точно промените ще вдигнат таксата за домакинствата, ще може да се каже едва след като стане ясно кой от трите варианта ще се прилага.

Конкретните количества отпадъци, генерирани в имота, могат да се мерят или със специални торби, или чрез вместимостта на контейнерите. Това обаче е неприложимо в големите градове, коментират от столичната община.

Снимка: bTV

Грубите сметки в София, например, показват, че ако се въведе принципът на брой живеещи в имота, а данъчната оценка отпадне, то такса „смет” за апартаменти в крайни квартали като „Надежда”, „Младост” или „Люлин” може да скочи до 2-3 пъти.

Например, двучленно семейство с 3-стаен апартамент в "Надежда" сега плаща 50 лв. на година, а при плащане на база броя на обитателите таксата би била 138 лв.