Български лекари получават световно признание за свое откритие. Те откриват как да измерят нивата на стерс сред пациенти с онкологични заболявания. 

Времето е относително - за едни тече бавно, за други - бързо. Именно тази теория са ползвали българските учени, за да тестват пациенти с онкологични заболявания. Целта е да им помогнат да се справят със стреса.

Снимка: btvnovinite.bg

Диана Мишева досега е получавала помощ  от съпруга си, след като научава диагнозата преди три години.

„Въобще нямах представа какво ме очаква”, спомня си Диана.

В началото на лечението си така се чувстват 70% от пациентите с онкологични заболявания. За да разберат нуждата им от психологическа помощ, лекарите използват хронометър и минута време.

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато очакваме нещо негативно, например студент, който се подготвя за изпит, времето тече бързо и никога не достига”, разказва проф. Иван Щерев.

Това усещане е използвано при изследването. Пациентът трябва да предположи колко трае минута време. Колкото по-кратка е тя, толкова по-силна е тревогата. За някои болни 1 минута е само 7 секунди.

Снимка: btvnovinite.bg

„Като видях няколко публикувани резултата, разбрах, че това е нещо съществено, което се случва в българската онкология”, разкрива д-р Спартак Вълев. 

Екипът получава признание от едно от най-престижните американски издания за онкология - "Джурнал ъф  клиник онколъджи" (Journal of clinical oncology). Надеждите им са светът да започне да използва в практиката българското откритие.

Още подробности за българското откритие очаквайте в „Тази сутрин” в петък сутрин.