Нов пробив бе осъществен в медицината у нас. За първи път екип от изцяло български лекари постави растяща протеза на 12-годишно момче с онкологично заболяване. 

Растящите протези се използват от години. В България обаче все още те са по-скоро екзотика.

Екипът на д-р Кирчо Патриков е поставял подобен имплант няколко пъти, но за първи път в екипа му не присъства чуждестранен лекар. Пациентът е 12-годишно момче с редкия Сарком на Юинг.

„Той се повлиява много добре от химиотерапията и облъчването. Операцията е част от това лечение”, разкрива д-р Патриков.

Снимка: btvnovinite.bg
Преди операцията, детето преминава през химиотерапия, която намалява размерите на тумора на костта. При самата процедура лекарите изрязват 17 сантимера от нея.

При едно 12-годишно момче това е огромен дефект. Тази липса трябва да се запълни някак.
И я заместват с футуристичния имплант.

Снимка: btvnovinite.bg
Имплантът има подкожен двигател. За да расте, през кожата с него се свързва този външен край. Всяко натискане на бутона кара костта да расте. При 30 натискания, тя се увеличава с 1 милиметър.

„Поради това, че детето е малко и му предстои да расте, тази протеза е изработена индивидуално спрямо неговите кости”, обяснява д-р Патриков.

Детето вече е направило първите си стъпки след операцията с помощта на патерица, а с времето тя ще спре да му е нужна. В момента лечението му продължава.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!