Човечеството е все по-близо до откритието на ваксина срещу вируса на ХИВ. Експерти прогнозират, че това ще се случи в следващите 10 или 20 години. 

„Ние вярваме, че твоето тяло притежава способността да предотврати ХИВ. И че нашата ваксина вече е показала потенциал да отключи тази способност”. Това заявява Зак Барнет в свое видео. 

През 2008-ма той открива, че е носител на ХИВ. Организмът му обаче сам потиска вируса без медикаменти. Феноменът съществува при много малка част от хората. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Бях помолен да участвам в множество изследвания. Давах кръв, дарих лимфен възел. Започнах като лабораторен плъх. И реших да стигна по-далеч”, разказва Закари Барнет.

Създава фондация, която подпомага разработването на терапевтична ваксина. Опитите върху животни показват, че изграждат антитела, които неутрализират различни щамове на вируса.

Снимка: btvnovinite.bg
„Уязвимaта част от вируса, чрез която ХИВ прониква в клетките е намерила начин да изгради щит. Опитваме се да я направим по-лепкава или почти магнитна. Така че тялото да е принудено да го разпознае”, разкрива Барнет.

Надежда в битката с ХИВ дава и така наречената предекспозиционна терапия, известна като ПрЕП.

„Виждаме впечатляващи резултати. В момента в Лондон наблюдаваме спад при новите случаи на ХИВ с около 50-60% за 2 години. Това е безпрецедентно!”, казва Уил Нътланд.

Неправителствена организация у нас прави изследване сред мъжeте, правещи секс с мъже и транссексуалните. Провеждат анкета чрез приложение за запознанства сред повече от 1500 души и раздадават 900 домашни орални тестове за ХИВ. Над половината участници не знаят своя статус, а повечето от тях не използват презерватив. 2/3-ти от анкетираните казват, че биха се тествали, но вкъщи.

„Eдно лице, което отиде до регионалната здравна инспекция, за да се изследва за ХИВ трябва да си каже трите имена, трябва да каже къде отива и защо при влизане в сградата, което вече нарушава тяхната конфиденциалност”, разказва Момчил Баев.