Румен Радев запази своето доверие през последните 5 години, защото той чувстваше пулса на народа. Това каза в изборното студио на bTV Светлана Шаренкова от инициативния комитет, издигнал Радев за президент.

По думите й Румен Радев е спечелил, защото е научен да бъде честен, „да бъде до хората, да се отнася със съпричастност към проблемите на хората и да не заобикаля никой. Такава беше и кампанията. Аз не виждам друг политик, който може да събере пълни площади“, отбеляза Шаренкова.

Румен Радев обедини народа, той не можеше да застане на страната на мафията, той спазваше Конституцията, допълни тя.

Румяна Коларова от инициативния комитет, издигнал Анастас Герджиков за президент, заяви, че проф. Герджиков притежава всички тези изброени качества и дори повече.

Според нея това, което не е притежавал, е властта:

„Цялата власт беше концентрирана в ръцете на Румен Радев през последните 6 месеца и това, което видяхме, е какво: първо видяхме, че нарасна напрежението между етнически общности, които за 30 години се опитваме да интегрираме, и второ – видяхме, че невероятно много нарасна нежеланието на хората да участват в изборите. Има за какво да се замислим, не само ние, а и управляващите. Вторият мандат е и последен мандат, което означава, че се надявам президентът Радев да започне да мисли не за преизбирането си, а за бъдещето на България“, отбеляза Коларова.

Според Румяна Коларова проф. Герджиков е отбелязал победа още след първата седмица.

„Той радикално промени стила на кампанията. Той наложи лозунгът, с който тръгна – обединение около общи приоритети, да загърбим разликата. Той го наложи като стил и като приоритет на всеки един участник. Той го налага и в момента“, каза още Коларова.