"Приключи един безпрецедентен политически месец на два вида избори, които ясно откроиха желанието на нашия народ за промяна, за скъсване с корупцията, с грабежа и беззаконието. За отстраняването на мафията от властта. Очакванията, че гражданите ще се изморят от избори и ще предпочетат да се върнат към познатото старо не се сбъднаха. Връщането на статуквото на бял кон не се състоя".

Това каза Румен Радев след победата. Той благодари на всички, които днес са упражнили правото си на глас и които са го подкрепили. Радев поздрави и проф. Анастас Герджиков, както и всички останали кандидат-президенти за това, че са дали своите идеи и принос в кампанията.

„Въпреки огромните пари, инсинуациите и пропагандата, които ни заливаха ежедневно с фалшиви новини, с режисирани скандали и положиха огромни усилия да отблъснат хората от изборите дори и днес в изборния ден, България издържа този изпит по демокрация. Не се поддаде на опитите да се посее етническо разделение. Разумът и родолюбието надделяха над апатията и лъжата“, каза още Радев.

"Новият парламент няма право на грешки и протакане, защото хората няма да простят. За всяка от партиите, която пренебрегне това, ще бъде самоубийство, ще бъде отречена от хората. Очакванията на обществото е, че трябва да се види отчетливо политическо мнозинство, което да предприеме незабавни реформи в съдебната система, да не допусне социално-икономическа криза през зимните месеци. Да вземе отлагани с години решения", заяви Румен Радев.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите му борбата с пандемията остава приоритет, а новото правителство не трябва да отстъпва от националните позиции.

"Това е победа на взаимното ни доверие, на разума и на единното ни желание за законност и справедливост", каза още той и добави, че предстоят още много и то сериозни усилия, но България излиза от застоя и автокрацията и поема по пътя на модернизацията.

Снимка: Ладислав Цветков

Вицепрезидентът Илияна Йотова също изказа благодарност за получената подкрепа и посвети победата на покойния си баща и на Стефан Данаилов.

"Посвещавам тази победа на един голям българин, който преди 5 години ми се довери", каза тя за покойния Данаилов.