Колко близо сме до момента, в който ще има надежден лек срещу заразата коронавирус? Този въпрос си задаваме все по-често, а отговорът засега е в ръцете на учените и лекарите.

В момента хиляди пациенти по целия свят участват в стотици клинични изпитвания на лекарства и ваксини в опит да се намери оръжие срещу COVID-19.

Работи се денонощно на няколко континента, за да се съберат по-бързо солидни доказателства, че някоя от терапиите бори вируса.

Създаването на молекула и превръщането й в лекарство, с което реално да се лекуват пациенти отнема години, дори десетилетие. В момент на пандемия обаче светът няма време да чака толкова дълго.

Затова се изпитват лекарства, които вече са проучвани за други заболявания. За тях вече са събрани данни за безопасността им при хора, което позволява да се прескочат някои от иначе задължителните фази в изпитването.

"Това е единственият шанс. Иначе, ако трябва да се мине през целия път на изпитване - предклиничен и клиничен, не може да се случи толкова бързо", обясни д-р Желязко Арабаджиев, началник на отделението по Медицинска онкология в болница "Токуда".

Така срещу COVID-19 в момента се изпитват различни антивирусни препарати, ревматологични, имунологични. Проверява се и ефекта на хлорокина и ходроксихлорокина, както и на няколко ваксини.

"Освен антивирусните препарати и ваксините се работи и в посока изолиране на антитела на базата на пациенти, преболедували заболяването, които антитела да бъдат мултиплицирани и използвани в борбата с COVID-19", поясни Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Клиничните изпитвания се провеждат в контролирана среда и дават отговор на въпроса дали ползите от една терапия са повече от вредите и само ако са повече, терапията се пуска за масова употреба.

  • Част от заведенията са съгласни на отваряне от 1 март
  • Лекари и здравни специалисти зад Ангелов: Грозно и недопустимо е да го нападат
  • Алибегов: На този етап се отказваме от протестното отваряне на заведенията
  • Три положителни проби от 768 изследвани в училищата в Хасковска област
  • Проф. Мурджева: Преболедувалите COVID-19 биха могли да са защитени от новия вариант
  • 772 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Д-р Трифон Вълков: Ивермектин не е показал съществени ефекти върху COVID инфекцията
  • Разхлабват част от мерките: Кога ще отворят моловете, фитнесите и залите за танци? (ОБЗОР)
  • Бизнесът одобрява постепенното отпадане на ограничения
  • Скок с 20% на заразените с коронавирус в Сливен за седмица