Социалните помощи на 10 хил. души са били спрени през последната година заради отказ да започнат предложена им работа. На около 3000 души помощите са спрени за две години. Това обяви заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Програмата „Заетост“ за наемане на трайно безработните, която започна тази година пилотно в 16 общини в Северозападна България, ще продължи и догодина, отделени са 80 млн. лева за 196 общини, каза още Петрова.

„Нашата цел е колкото може повече хора да бъдат включени в пазара на труда, да се подпомогнат трайно безработни, да се мотивират да се записват в бюрата по труда. Те ще бъдат мотивирани и да се включват и в курсове, да се образоват, да се преквалифицират“, каза тя.

Снимка: bTV

По тази програма безработните могат да бъдат ангажирани във всякакви дейности, в частни фирми, в общински предприятия, дори в домашни условия, посочи Петрова.

Ако откажат работа обаче са застрашени да останат без социални помощи, добави тя. На всички, които са записани в бюрата по труда и откажат работа, им се спират помощите за два месеца. Мисля, че това е правилната посока, посочи Петрова.

У нас има около 400 хил. работещи бедни, отчете още тя, но и припомни, че минималната работна заплата догодина ще е 510 лв.

Около 17 500 деца са върнати в образованието след екипната намеса на няколко ведомства, отчете Петрова. За година около 8500 семейства са лишени от детски надбавки, защото децата не са посещавали детско заведение или училище.

Вижте целия разговор във видеото:

Националната програма „Заетост“ започна през септември в най-бедните общини на Северозапада. В Криводол, където близо една трета от жителите официално са безработни, 60 души вече имат препитание. Вижте във видеото какво означава програмата за такава малка община с висок процент безработица: