Студенти по медицина стават болногледачи в лечебните заведения. Те ще получават заплата, ако са на първа линия – и бонус.

Близо 70 на сто от студентите по медицина у нас биха се включили да помагат в болниците, сочи проучване на асоциацията им. То е направено сред близо 640 студенти от различни университети.

Няколко болници вече са изявили желание да ги наемат като болногледачи.

Заплатата на студентите за работата им в лечебните заведения ще е около 700 лева. А ако са в COVID отделение, ще получат и 1000 лева бонус, затова, че са на първа линия.

„Мотивира ме преди всичко чувството на дълг към обществото – все пак има медици, които вече 8-9 месеца се грижат и полагат неимоверни усилия“, разказва студентът Георги Елинов. В момента е в 6-ти курс и ще бъде болногледач в „Александровска“. Заявил е готовност, ако болницата пецени, да работи в COVID отделението.

Проф. Атанас Темелков коментира, че се надява студентите да се включат активно: „Персоналът ще положи максимални усилия да ги въведе в нашето ежедневие, за да са пълноценни участници в лечебния процес“, казва той.

„Александровска“ назначава 10 студенти като болногледачи. „Пирогов“ също ще назначи. Очаква се интерес и от други болници.

„Децата поставят условие и те са прави. Първо да има възмездност на труда, което ще бъде факт – те ще бъдат наемани по трудови правоотношения към болниците или граждански“, обясни зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Заплатата от 700 лева ще е за сметка на бюджета на болницата, а държавата ще дава бонуса от 1000 лева, ако студентите работят с COVID пациенти.

Предпазните средства за студентите ще бъдат гарантирани. Ще минават и кратко обучение за работа в инфекциозна среда.

Очаква се университетите да вземат решение дали да зачетат тази работа на студентите като част от стажовете, които им изискват.